Pentru moment, România nu va urma exemplul Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și, ca urmare, de a-și muta ambasada la Ierusalim, se arată într-un comunicat al Președinției române, după convorbirea telefonică dintre președintele Klaus Iohannis și premierul israelian, Benjamin Netahnyahu.
„O eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar (…) cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”. România continua să susțină soluția celor două state, pentru conflictul israelo-palestinian, și să respecte rezoluției ONU privind statutul Ierusalimului, se mai arată în comunicatul de presă.
La sfârșitul lui decembrie, președintele partidului social-democrat de guvernământ, Liviu Dragnea, a declarat că Ministerul de Externe trebuie să ia în serios posibilitatea mutării Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Tot atunci, în presa israeliană se specula că România s-ar numără printre câteva țări europene cu care Israelul negociază mutarea ambasadelor la Ierusalim.
Estul Ierusalimului a fost anexat de Israel după Războiul de șase zile, anexare care nu este recunoscută oficial. Palestinienii, pe de altă parte, vor ca estul Ierusalimului să devină capitala viitorului lor stat.