Companiile media rusești „Rossiya Segodnya” și „RIA” trebuie să se înregistreze în Statele Unite ca „agenție străini”. Potrivit agenției Sputnik, într-o scrisoare a Ministerului american al Justiției se precizează că cele două companii își pot continua activitatea ca până acum în Statele Unite, dar că fiecare produs media trebuie să fie însoțit de un text explicativ. Cererea este făcută în baza unei legi din 1938, gândită la vrea sa să împiedice propaganda nazistă. Legea cere de la companiile media, înscrise drept agenție străini, să păstreze o serie de documente juridice și fiscale la îndemâna Ministerului Justiției pentru eventuale verificări.
Postul rus de televiziune RT și agenția Sputnik au fost obligate anul trecut să se înregistreze ca „agenți străini”. În replică, în noiembrie 2017, președintele Putin a promulgat legea care permite ca și companiile media străine să poată intra sub jurisdicția unei controversate legi din 2012 privind activitatea „agenților străini”. Inițial, legea rusească era îndreptată împotriva organizațiilor neguvernamentale, care primesc finanțare din străinătate.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele RFE/RL despre gestul autorităților ruse
Între timp, Ministerul rus al Justiției a trecut în categoria „agenților străini” companiile media Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Vocea Americii și câteva agenții de știri afiliate. Spre deosebire de companiile rusești, care pot fi difuzate fără restricții în Statele Unite, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a fost obligată încă din 2012 să sisteze aproape toate emisiunile de radio, redifuzate în Rusia. Mai multe, nici Radio Europa Libera/Radio Libertatea, nici Vocea Americii nu-și pot distribui programele de televiziune pe cablu, în Rusia.