O petiție semnată de 98 de femei solicită autorităților și medicilor din R. Moldova mai multă „omenie” în acodarea asistenței medicale

Nouăzeci și opt de femei, care au avut de suferit în sistemul medical din republica Moldova, în perioada prenatală, au depus astăzi, 12 ianuarie, la guvern o petiție în care îi cer premierului Pavel Filip să dispună controale ample pe tot teritoriul Republicii Moldova pentru a vedea care este pregătirea profesională a cadrelor medicale și care este sunt dotările pentru oferirea asistenței medicale de urgență în cazul nașterilor premature și nu doar, relatează IPN. Petiția a fost depusă ulterior și la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la oficiul Avocatului Poporului,la Centrul Național Anticorupție și la sediul mai multor instituții internaționale acreditate în Moldova, mai relatează IPN.

Alina Andronache co-autoare a declarației este citată cu declarația că este vorba de probleme „foarte grave în sistemul medical prenatal, de la umilire, înjosire, discriminare, violență obstetrică, corupție, malpraxis ”.

În petiție se cere mai multă „omenie” din partea autorităților și a medicilor, dar autoarele precizează că nu vor să „denigreze ... medicii care își fac munca cu onestitate”, ci să tragă un semnal de alarmă.

Petiția a fost provocată de relatarea pe o rețea de socializare a unei tinere, care a fost lăsată să nască singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în urma unui avort medicamentos recomandat în a 21-a săptămână de sarcină din cauza unor malformații congenitale la făt.