Franco Frattini este noul reprezentant special al președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană

Franco Frattini

Noul reprezentant special pentru reglementarea transnistreană al președinției în exercițiu a OSCE este fostul ministru italian de Externe, Franco Frattini, fost vicepreședinte al Comisiei Europene. Acesta a declarat după numirea sa în funcție că mizează pe un rol pozitiv al Rusiei în reglementarea transnistreană și pe o bună cooperare cu Moscova și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că acesta este un bun prieten de-al său.

Într-un interviu acordat agenției ruse de știri Ria Novosti, Frattini a spus că în viitorul apropiat va vorbi la telefon cu oficialii de la Moscova pentru a coordona prioritățile președinției OSCE, pe care Italia o deține în 2018. „Autoritățile ruse joacă, indiscutabil, un rol primordial în reglementarea transnistreană”, a spus Frattini.

În opinia sa, în viitorul apropiat se poate ajunge la soluții în cel puțin două chestiuni sensibile de pe masa de negocieri – plăcuțele de înmatriculare pentru mașinile transnistrene și libertatea de circulație. Pentru prima problemă Frattini propune modelul italian, aplicat provinciei autonome Bolzano. „Simbolul acestei regiuni apare pe plăcuțele mașinilor înmatriculate în provincia respectivă. Un astfel de simbol al Transnistriei ar putea apărea pe mașinile moldovenești și în felul acesta ar fi recognoscibile pentru cetățeni”, a declarat Frattini pentru Ria Novosti.

Anul trecut, președinția în exercițiu a OSCE a fost deținută de Austria. La sfârșitul anului au fost semnate înțelegeri în cinci dintre problemele care au tensionat relația dintre Chişinău și Tiraspol în ultimele decenii – deschiderea podului de la Gura-Bîcului, reglementarea situației fermierilor moldoveni care au terenuri în regiunea transnistreană, activitatea școlilor cu predare în grafia latină, apostilarea diplomelor de studii transnistrene și asigurarea legăturilor telefonice fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului. Mai mulți experți de la Chișinău au apreciat atunci că aceste înțelegeri au fost posibile în urma unor înțelegeri din culise a oligarhilor de la Chişinău și Tiraspol – liderul PD, Vladimir Plahotniuc și șeful holdingului Sheriff, Victor Gușan.