În Cehia s-a încheiat după-amiază primul tur al alegerilor prezidențiale (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Protest FEMEN la Praga împotriva președintelui Cehiei.

În Cehia s-a încheiat după-amiază primul tur al alegerilor prezidențiale, în care concurează nouă candidați, între care și actualul șef al statului Miloš Zeman.

Scrutinul a început vineri, iar primele rezultate sînt așteptate după ora 17, ora locală.

În vârstă de 73 de ani, Zeman a fost primul președinte al Cehiei post-comuniste ales prin vot popular, în 2013.

Funcția de șef al statului este lipsită în Cehia de puteri reale, dar Zeman generat multe controverse prin declarațiile sale împotriva musulmanilor și imigranților și pentru că s-a declarat pro-rus pe față într-o perioadă când autoritățile de la Moscova au fost acuzate pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, pentru implicarea în conflictul armat din estul Ucrainei și pentru presupusul amestec în alegerile prezidențiale care au avut loc în Statele Unite în 2016.

Vineri, Zeman a fost abordat la o secție de votare din Praga de o membră a mișcării protestatare FEMEN, care l-a numit pe președintele ceh tîrfa Rusiei.

Incidentul a generat imediat glume pe seama liderului ceh, una dintre ele spunînd că Zeman și-a concediat gărzile de corp din cauză că oprind-o cu forța pe activista FEMEN el n-a reuși să-i atingă bustul dezgolit.

Sondajele de opinie sugerează că princialul contracandidat al lui Zeman este profesorul de chimie Jiří Drahoš, care a fost de două ori președinte al Academiei de Științe de la Praga.

Potrivit acelorași sondaje, e foarte posibil ca Miloš Zeman să obțină un nou mandat la Hrad-ul din Praga, unde se află sediul președinției cehe, nu însă din primul tur.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Cehia, dacă va fi nevoie de el, va avea loc în 26-27 ianuarie.