Un membru al grupului de inițiativă pentru un referendum de anulare a sistemului electoral mixt contestă decizia CEC de neînregistrare a grupului

Andrei Lutenco

Au existat greșeli de formă și conținut în inițiativa grupului care a vrut să organizeze un referendum pentru anularea sistemului electoral mixt, dar nu se poate pune la îndoială faptul că inițiativa legislativă a fost lansată de un grup, a cărui formare respectă condițiile principale, a declarat unul din membrii grupului de inițiativă, Andrei Lutenco, director de programe la asociația neguvernamentală Centrul de Politici și Reforme. Într-un interviu cu Europa Liberă, Lutenco spune că prin decizia de vineri de a respinge înregistrarea grupului de inițiativă, Comisia Electorală Centrală „n-a dat dovadă de bunăvoință, ci mai degrabă de un fel de pedantism juridic, căutând aceste vicii acolo unde ele nu există.”

Comisia Electorală Centrală a argumentat respingerea prin faptul că au fost comise mai multe abateri de la procedură și erori în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă, care nu ar fi respectat recomandările Comisiei de la Veneţia. Printre abaterile înregistrate se numără faptul că în setul de documente prezentat sunt înscrise 737 de persoane, iar una dintre ele figurează de două ori. De asemenea, lista membrilor grupului de inițiativă conţinea 744 de oameni, însă actele de identitate au fost depuse doar de 726 de persoane. Andrei Lutenco a argumentat însă că minimul de persoane înregistrate și identificate este de 300 sau mai multe, condiție respectată fără discuție. „După părerea noastră, cel puțin a mea, hotărârea seamănă mai mult de parcă Comisia Electorală Centrală a luat mai întâi decizia și mai apoi a căutat argumentele” a mai declarat Lutenco în interviul pentru Europa Liberă.

Inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine Partidului „Demnitate şi Adevăr”, formaţiunii „Partidul Nostru” şi PCRM, şi unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie.