Grupul de inițiativă pentru inițierea plebiscitului privind anularea sistemului mixt de vot ar putea propune o nouă adunare de constituire

Ștefan Gligor

Până la sfârșitul lunii ianuarie, grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot va consulta cetățenii și va propune organizarea unei noi adunări de constituire. Decizia a fost luată după refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul pe motiv că ar fi fost admise mai multe încălcări de procedură.

Într-o conferință de presă, liderul grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a calificat refuzul CEC ca fiind o decizie motivată politic. El a spus că cei din grupul de inițiativă vor merge la toate partidele care i-au susținut, dar și la partidele care nu i-au susținut, pentru a le cere susținere. Întrucât, dacă nu se va reuși anularea sistemului mixt de vot, opoziția va pierde aceste alegeri pentru că regulile sunt făcute pentru partidul de guvernământ, consideră Ștefan Gligor.

Valeriu Pașa, expert Watch Dog și membru al grupului de inițiativă, a calificat și el decizia CEC ca ilegală, abuzivă și motivată politic. Potrivit lui, chiar dacă sunt mici devieri de ordin procedural în constituirea grupului de inițiativă, acestea nu denaturează legalitatea procesului de constituire. Lilia Caraşciuc, directoarea de la Transparency International-Moldova, a criticat Comisia Electorală Centrală pentru că nu este independent politic, prin decizia pe care a luat-o în acest caz, față de alte iniţiative de organizare a unor alte referendumuri.

Comisia Electorală Centrală a respins vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot. Comisia a invocat nerespectarea normelor legale și a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de constituire a grupului de inițiativă, precum și neconformități la numărarea voturilor participanților.