Comisia Europeană îngrijorată de situația din România și efectul legilor justiției

EU - Press Data Base logo

Comisia Europeană s-a declarat din nou îngrijorată de evoluţiile recente din România şi a cerut Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările la legile justiției, relatează Agerpres. Într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei se afirmă: „Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene".

Comisia cere din nou ca modificările la legile justiției să fie discutate și cu experții Comisiei de la Veneția, atrăgând atenția că este o condiție „importantă” pentru o eventuală ridicare a monitorizării sub care se află acum România, în privința justiției și luptei cu corupția.

Zeci de mii de oameni au protestat din nou la sfărșitul săptămânii la București și în mai multe orale din România împotriva „legilor justiției”, iar Curtea Constituțională a început să examineze modificările aprobate de Parlament.