Discursul a atins obiectivele anunțate de administrație și a fost în ansamblu optimist și unificator.
Nu este pentru prima dată când Donald Trump rostește astfel de discursuri, dar adevărata întrebare e în ce masură politicile și declarațiile care vor urma vor întări această primă impresie.
Chiar dacă intenția generală a lui Trump a fost să modifice imaginea administratiei sale, el nu s-a putut abține de la accente negative, mai ales atunci când s-a referit la chestiunea imigratiei.
Deși accentele nationaliste par să se mai fi atenuat la Trump, de la despartirea acestuia de strategul Steve Bannon, ele nu au dispărut complet.
În alocuțiunea sa (care a durat circa 90 de minute, a doua ca lungime după cea din 2000 a lui Bill Clinton), președintele a trecut în revistă succesele economice, inclusiv creșterile marcate ale bursei și cifra foarte scăzuta a șomajului.
Spunînd că starea natiunii este puternică, președintele Trump nu s-a referit la numeroasele crize provocate de administrația sa în ultimul an, și în special la investigația cu privire la amestecul Rusiei în alegerile americane.
Concluzia lui Trump este că „nu a existat niciodată o perioadă mai bună în care să începeti să trăiți visul american”.
În timp ce republicanii au aplaudat frenetic pe toata durata alocuțiunii, democrații au preferat să rămână rezervați. De altfel, peste zece deputati democrați au optat să nu fie prezenți.
Rămâne de văzut ce va face Trump în perioada următoare înainte de a ne putea pronunța daca discursul aduce o schimbare, fie și de ton. Esența mesajului său cu privire la imigrație a fost că e sensibil la dificultățile cu care se confruntă circa un million de persoane aduse ilegal în America, ca minori de către părinți, dar că misiunea lui e să aibă grijă în special de cetățenii americani și interesele lor.
În raspunsul lor, prin vocea deputatului Joe Kennedy – nepot al lui Robert Kennedy—democrații au exprimat scepticism cu privire la intentiile si actiunile președintelui.
Your browser doesn’t support HTML5
Kennedy a spus „Ar fi ușor să caracterizez anul care a trecut ca fiind haos, partizanat și interese politicianiste, dar este mult mai mult decit atit. Administrația nu amenință doar legile care ne protejează – atacă chiar idea că merităm protecția”.
În partea de politică externă, Trump a menționat China și Rusia ca fiind puteri inamice, dar nu a făcut nici o referire la anchetele cu privirele la amestecul Rusiei în alegerile americane și o posibila cooperare a campaniei lui Trump cu Moscova.
Viziunea prețedintelui ramine „America are prioritate”, „America pe primul loc”, iar Donald Trump nu vede nici o incompatibilitate între aceasta deviza și cooperarea internationala.
El a mai spus ca Statele Unite trebuie sa ofere ajutor doar țărilor prietene și a cerut Congresului să respecte acest principiu.