Theresa May: Marea Britanie și UE ar trebui să semneze un nou tratat de securitate

Theresa May și Jean-Claude Juncker (foto: arhivă)

Marea Britanie și UE ar trebui să semneze un nou tratat de securitate, lăsând deoparte divergențele ideologice care ar putea să blocheze cooperarea în acest domeniu după Brexit, a declarat astăzi premierul Theresa May.

„Principalele aspecte ale viitorului nostru parteneriat în acest domeniu vor fi deja funcționale începând din 2019”, a insistat premierul britanic în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.

Ea a cerut partenerilor săi din Uniunea Europeană să renunțe la „piedicile instituționale rigide” care ar sta în calea unui parteneriat de securitate post-Brexit și a avertizat că vor exista „consecințe dăunătoare pentru lumea reală” dacă nu se ajunge la un acord.

Potrivit lui May, Regatul Unit va respecta rolul Curții Europene de Justiție (CEJ) în ceea ce privește anumite agenții de securitate, dar nu va fi supus jurisdicției sale.

La rândul său, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat astăzi că Marea Britanie și UE ar trebui să rezolve problemele legate de comerț separat de discuțiile privind un pact de securitate cu Regatul Unit.

„Avem nevoie de o alianță de securitate între Marea Britanie și UE, dar nu putem amesteca aceasta cu alte chestiuni legate de Brexit”, a declarat Juncker la Conferința anuală de securitate de la München.

„Nu aș vrea să pun considerațiile de securitate și cele privind politica comercială într-o singură pălărie. Înțeleg de ce unii ar dori să facă acest lucru, dar noi nu vrem asta”, a spus Juncker.