Alegerile parlamentare din Italia s-au încheiat cu rezultate neconcludente pentru formarea unui guvern

Lidwerul Mișcării populiste „Cinci Stele”, Luigi Di Maio, pozînd la 1 martie, cu membri guvernului pe care i-a propus itlaienilor în ajunul alegerilor parlamentare

În Italia, unde astăzi s-au desfășurat alegerile parlamentare cu un singur tur, birourile de vot s-au închis la orele 23:00 (ora locală), primele estimări ale rezultatelor, potrivit presei italiene, părînd să confirme tendințele sondajelor anterioare de opinie.

Mișcarea populistă Cinci Stele (M5S) ar fi obținut între 29,5 și 32,5% din voturi, situîndu-se astfel pe primul loc în opțiunile alegătorilor. Partidul Democrat al lui Matteo Renzi s-a situat pe locul al doilea cu între 20-23% din voturi, urmat de Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi cu între 12-15,5%, și de cele două formațiuni aliate de extremă-dreapta, Liga lui Matteo Salvini cu un scor similar, și Fratelli d’Italia cu între 3,5-5,5%. Șanse de a intra în Parlament are și Partidul Liberi e Uguali (Liber și Egali), al celor separați de Partidul Democrat, creditat cu între 3-5%.

Dat fiind sistemul mixt, relativ complicat, în baza căruia s-au desfășurat alegerile, primele estimări mai complete ale rezultatelor sînt așteptate abia în cursul dimineții de luni.