BNM a primit raportul final despre investigația „furtului miliardului”

La un protest în septembrie 2015, Chișinău

Banca Națională a Moldovei a anunțat că a primit, în seara zilei de marți, 6 martie, raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanții Kroll, se mai spune într-un comunicat de presă al BNM.

În decembrie anul trecut, BNM a publicat „o sinteză detaliată” a raportului Kroll care ar dezvălui cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, prin intermediul grupului de firme al lui Ilan Shor.

În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate grupului Shor de către cele trei bănci care au ajuns în insolvenţă şi au fost ulterior lichidate (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank).

BNM spune că soluția publicării sintezei, nu a raportului integral, a fost aleasă pentru a informa publicul, dar „fără a prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”.