„Elitele de azi încă nu s-au debarasat de virusul introdus în mentalitatea lor în anii 1960”

Leonid Litra

Jurnalul săptămânal cu Leonid Litra.

Născut în 8 august 1948 la Rotunda, raionul Edineț. A absolvit Școala de arte plastice A. Repin de la Chișinău. E pictor - decorator. Pensionar.

Luni

Inainte de pensionare mi-am zis sa nu mai lucrez nicio zi dupa ce ridic prima pensie. Aveam de gand sa ma concediez si ma ocup numai de nepoti si fazenda. Dar nu a fost sa fie asa. Dupa citeva luni cind abia incepusem sa ma obisnuiesc cu viata de pensionar, in anul 2011 administratorul intreprinderii INCOMAS mi-a propus sa ma angajez la ei macar temporar. Ei au inceput sa produca niste platforme mari pentru transportarea containerelor maritime in porturi comandate de firma MORELO din Milano. Au confectionat citeva exeplare si nu puteau livra productia fiindca nu se isparaveau cu aplicarea logoului firmei pe platforme. Am fost curios sa vad cum se face asta si am venit la INCOMAS. Dupa mai multe incercari am gasit metoda de executare a lucrarilor care intrunea cerintele de calitate a comanditarilor. Italienii au fost deacord si eu am acceptat sa lucrez temporar. Acest temoprar dureaza 5 zile pe saptamina al 7-lea an la rind. Asa ca ziua de azi luni merg la munca la Ciocana ca de obicei.

Ajuns cu bine la servici ma bucur ca totul decurge conform graficului stabilit, la lucru lumea discuta despre salarii, tarife, se pling pe nedreptate, nu sunt interesati de evenimentele petrecute ieri in lume:

Fie alegerile din Italia, otravirea unui spion rus la Londra, sau gala premiilor OSCAR de la Los Angeles. Eu am vazut un reportaj la postul RTVI despre acest eveniment, am retinut un moment special, un moderator le spunea celor prezenti in sala ,, Fiti siguri astazi in selectarea juratilor Putin nu s-a amestecat”.

Stirea zilei nu m-a incintat deloc. Anuntul facut de PPDA despre nominalizarea lui Andrei Nastase la alegerile anticipate pentru functia de primar al capitalei m-a prins pe neasteptate, nu asa imi inchipuiam eu scenariul. Ma gindeam ca vor duce tratative fara publicitate cu alte partide si apoi vor actiona. Vom trai si vom vedea daca au procedat corect.

Marți

Multumim Domnului, am mai muncit o zi. La intoarcerea de la lucru am observat ca toate cutiile postale din scara blocului sunt pline pina la refuz de ziare, le iau pe cele din ladita mea si ma duc la apartament. Sunt curios sa aflu cine si ce doreste de la mine. Rasfoiesc ziarele de la PD 2 ziare ,,Moldova democrata” nr.7 din 2 martie pe prima pagina a ziarului Vlad Plahotniuc la o tribuna arata solid cu o privire optimista increzator sigur pe sine si se pare ca vede ceva chiar si dupa orizont. Am mai vazut ceva asemanator citva ani in urma, doar ca atunci in poza era Vlad Filat, de Plahotniuc se auzea dar numeni nu il vedea. Urmatoarele trei pagini elogii la adresa guvernarii. Urmatoarele pagini despre cei rai: ,,Maia Pinocchio Sandu” si reglarile de conturi intre gruparile criminale in jurul lui Renato Usatii de la Balti. Ultima pagina de divertisment: Tirajul 115.000 exemplare. Imi vine sa le zic: Nu mai cheltuiti bani pentru ziare, noi oricum stim ca voi sunteti buni vedeti cit de fericiti suntem noi cei care ajunsi la pensie, mergem la munca zilnic cu trei felii de pâine, o ceapa si un borcan de fasole, traiasca guvernul! Rasfoiesc si alte ziare luate din posta, socialistii sunt mai darnici mi-au trimis tocmai trei exemplare cu 24 de pagini tiraj total 300.000 de exemplare de unde atîțiaa bani au aparatorii proliotariatului? nu am putere sa citesc mai departe. Refuz. Mi-a atras atentia o singura informatie din ziarul lor: vizita lui Dodon in Emiratele Arabe Unite. Multe vâlve, dar cu ce ne-am ales din aceasta vizita nu pricep, probabil ca Dodon a mers acolo sa afle daca Allah e de acord cu spusele Patriarhului Kiril precum ca mandatul sau la presedente este daruit de Dumnezeu. (Ce va fi mai departe ? Il va recunoaste Allah pe Dodon drept reprezentant al sau pe teritoriul lui Marchel?).

Miercuri

Stirea zilei de ieri am alungat-o din capul meu in timpul zilei de munca, Prea multe emotii si tulburari imi producea, trebuia sa ma concentrez pe lucru sa nu admit rebut in executarea lucrarilor. Dupa munca sosind acasa am inceput sa ma fac presupuneri. Ieri ,Vlad Plohotnic a declarat: „Partidul Semocrat nu va inainta propriul candidat la alegerile anticipate din Chisinau, vom sustine un candidat unic identificat de partidele proeuropene”. Din discutiile la emisiunea ,,Puncul pe azi’ de la TVR Moldova dintre V. Gamurari, C. Motipan, V. Popusoi am inteles ca cei de la PAS si PPDA resping categoric oferta Partidului Democrat, nu pot accepta, nu au incredere in Vlad Plahotniuc, lumea incearca sa dezvaluie enigma aparuta dupa aceasta declaratie a liderului PD sa ghiceasca ce va urma, ce consecinte va avea această ofertă a PD-ului. Este o capcana bine pregatita cu multe mutari pe tablade sah?

Vor urma jertfe? Toti sunt precauti, lumea nu a uitat comportamentul PD-ului in alegerile prezidentiale din 2016. Daca erau sinceri in oferta lor pentru Maia Sandu astazi eram lipsiti de prezenta in spatiul public a acestiu ,,Fudulica” arogant si vorbaret care ne otraveste cu aberatiile si demogogiile sale.

Joi

Zi de odihna. Astazi apare ziarul meu preferat ,,Ziarul de Garda”, il citesc cu regularitate, imi este aproape de suflet si este o parte din viata mea. Ii admir pe cei care fac acest ziar, stiu cu cite probleme se confrunta exercitindu-si profesia. Stiu ca autoritatile ii impiedica la orice pas. Pe linga investigatii ziarul ne prezinta oamenii onesti, talentati, filantropi, oameni cu gândirea critica normala, bravo acestor jurnalisti, ei sunt luptatori. Am iesit sa cumpar ziarul, pe drum multa forfota. Astazi este 8 martie si toti alearga cu flori, cadouri, sticle cu bauturi, bomboane, si totul la vedere cu tenta de publicitate. Nu imi este pe plac aceasta alergatura. Dupa mine normal ar fi ca fara tam-tam orice barbat sa-i ofere femeii in fiecare zi siguranta ca anume el este persoana de care ea are nevoie si se poate bizui pe el si simte necesitatea prezentei lui linga ea. Intors acasa am auzit despre evenimentele de la Dereneu, Calarasi. Oamenii dintr-un sat vorbitori de limba romana sau impartit in două tabere si se lupta cu preotul care i-a slujit 27 de ani si acum a trecut la Mitropolia Basarabiei, refuzind sa mai fie jecmanit de cei de la Mitropolia Moldovei. Ce se intimpla cu noi ? O parte din locuitori nu se mai simt fii si fiice ai acestui neam ? Se lupta pentru a tine biserica la Mitropolia Moldovei sub obladuirea lui Kiril si Putin. Stirea zilei de la DIGI-24 - asociatia medicilor canadieni s-a adresat sindicatuilui care ii reprezinta cu cererea de a nu le mari lor salariile si sa duca tratative pentru marirea salariilor personalului mijlociu si inferior, asistente medicale, infirmiere, laboranti etc. Celor care ii ajuta pe acesti medici in munca lor zi de zi. Frumoasa stire, va fi cindva posibil ca sa se intimple si la noi asa ceva ?

Vineri

Planuisem sa merg cu nepotii mei Cornelia si Sorin la Muzeul Tinutului Natal, dar nu reusesc. Am niste proceduri la clinica care lucreaza numai pina la ora 14:00, si apoi merg sa prezint jurnalul. Noaptea am dormit putin ma dor articulatiile incerc sa imi gasesc o ocupatie care sa ma faca sa uit de dureri pina cind obosesc si apoi adorm. La batrinete lumea nu face planuri pe viitor, traieste cu amintirile, cu trecutul. Pe vremea mea nu erau casete si discuri cu care azi se fac inregistrari video, amintirile noastre sunt in fotofrafii si in scrisori. Am o agenda din anul 1980, o rasfoiesc des in noptile cu insomnie, este viata mea, sunt telefoane si adrese ale celor care imi provoaca amintiri placute. Mi se pare ca si acum comuinic cu ei cind citesc numele si adresele lor, sunt amarat cind constat ca unii din ei nu mai sunt in viata. Cel mai des imi aduc aminte de un prieten din satul meu de bastina, am invatat in aceeasi clasa, am umblat de Craciun cu plugusorul impreuna. El era istet, invata bine, disciplinat, punctual, dar cam timid. Cand invata la Institutul Agricol si locuia in camin eu ma duceam des la el in ospetie. Seara nu prea mergea pe la distractii, era pus pe carte, colegii din ultimul curs din camera lui il sfatuiau sa lase cartea ,,Ioane, hai cu noi la dansuri”. Trebuie sa te dezvolti, sa fii descurcaret, sa poti tine discursuri, numai cu diploma de inginer nu faci cariera in viata, ar fi bine sa intri in partid dar si mai bine sa poti absolvi Scoala Superioara de Partid, ,,Высшая Партииная Школа”. Atunci ti se deschid toate caile si esti asigurat cu un viitor luminos. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Ion Plingau. A absolvit cu bine Institutul si a lucrat inginer in colhoz la Hincauti. A intemeiat o familie, dar nu a fost membru al PCUS. Nu a devenit membru al nomenclaturii. In anul 1991 a incercat sa intemeieze o afacere la Balti, dar la putin dupa lansare i-au dat foc, cei care ii cereau taxe de protectie, fostii sai colegi descurcareti trecuti prin ВПШ. A decedat sarmanul la virsta de 43 de ani, asta a fost, nu s-a putut integra in sistem. Sistemul sovietic de educatie creea indivizi antrenati in competitie de a sluji partidului. Tinerii au constatat ca sa fii un specialist bun nu este de ajuns, nu poti face cariera in baza cunostintelor, creatiei, competitiei oneste pe criterii profesionale, si au imbratisat pseudovalorile regimului sovietic care nu duc la progres si dezvoltare ci la faliment. Elitele de azi inca nu s-au debarasat de virusul introdus in mentalitatea lor în anii 1960. Organizarea partidelor politice de azi mai poarta amprenta vremurilor trecute. Si asta se reflecta în incapacitatea lor de a dezvolta țara.