Premierul britanic Theresa May se pregătește să anunțe măsuri de retaliere împotriva Rusiei

Theresa May

Premierul britanic Theresa May se pregătește să anunțe măsuri de retaliere împotriva Rusiei după ce Moscova nu a răspuns, până la miezul nopții, cum de un agent chimic creat în Uniunea Sovietică a ajuns să fie folosit împotriva unui fost agent rus în Marea Britanie.

Statele Unite, UE și NATO au anunțat că susțin demersul Londrei, după ce premierul Theresa May a declarat marți că este „foarte probabil” ca Rusia să fie în spatele otrăvirii în Anglia a fostului agent dublu rus Serghei Skripal. Atacul a avut loc duminică, 4 martie, iar Skripal și fiica sa au fost otrăviți, potrivit poliției britanice, cu un agent chimic creat de armata sovietică, substanța care face parte din familia cunoscută sub numele de „Noviciok”.

Purtătorul de cuvânt la Kremlinului a respins din nou acuzația că Moscova ar fi amestecată în acest incident. Marți, într-o conferință de presă la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat și el orice amestec în aceasta chestiune, lăsând să se înțeleagă că nu vor răspunde ultimatumului dat de Marea Britanie Moscovei pentru a da, până la miezul nopții, explicații clare referitoare la acest incident. Otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale este tratată de poliția britanică drept „tentative de omor”. Cei doi sunt în stare grava în continuare.