Nikky Haley: SUA consideră Rusia responsabilă pentru atacul chimic din Marea Britanie

Ambasadoarea Nikki Haley

Ambasadorul SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că Statele Unite consideră Rusia responsabilă pentru atacul chimic din Marea Britanie asupra fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale. Doamna Haley a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri. Cazul a fost adus in fata Consiliului de Securitate ONU de Marea Britanie, după ce premierul britanic Theresa May a anuntat, intr-un discurs tinut ieri în Parlament, că va expulza 23 de diplomati ruși și va impune noi sancțiuni Moscovei ca raspuns la tentativa de omor asupra fostului agent dublu rus și fiicei sale. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins acuzatiile Londrei spunînd că întregul caz ar fi o noua dovadă a ceea ce Moscova consideră o campanie rusofobă occidentală.

La Consiliul de Securitate ONU, ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia a respins acuzatiile cerind dovezi clare ale implicării Moscovei în acest caz. „Fără furnizarea de dovezi evidente, nu avem de ce să ne justificăm", a arătat diplomatul rus, deplângând faptul că „prezumţia de nevinovăţie este înlocuită cu prezumţia de vinovăţie” și vorbind, ca si Lavrov despre un „război de propagandă" pentru „manipularea opiniei publice" împotriva Rusiei.

La Chisinau, speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a scris un mesaj de sprijin pentru Marea Britanie pe pagina sa de Facebook. La Bucuresti, ministrul Apărarii, Mihai Fifor, a declarat că România se raliaza pozitiei oficiale a NATO în cazul otravirii fostului agent dublu rus. NATO a condamnat actiunile Rusiei drept o „încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale privind armele chimice”.