Boris Johnson: „Conflictul nostru este cu Kremlinul lui Putin și cu decizia acestuia de folosire a agentului neurotoxic pe străzile Marii Britanii...”

Șeful diplomației britanice Boris Johnson

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a declarat astazi ca este „extrem de probabil” că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a luat el însuși decizia de a se folosi un gaz extrem de toxic împotriva fostului agent secret dublu din Marea Britanie. „Nu avem nimic împotriva rușilor. Nu este vorba de nici o rusofobie, ca rezultat a ceea ce s-a întimplat”, a spus Johnson în legatură cu cazul agentului dublu Serghei Skripal și tentativa de a-l omori prin folosirea unui gaz toxic, fabricat de Uniunea Sovietică. „Conflictul nostru este cu Kremlinul lui Putin și cu decizia lui – și credem ca este extrem de probabil că a fost chiar decizia lui – să ceară folosirea acestui agent neurotoxic pe străzile Marii Britanii, pe străzile Europei, prima data de dupa cel de-al Doilea Război Mondial” a declarat șeful diplomației Londrei.

Imediat, Kremlinul a reacționat: purtatorul de cuvînt Dmitri Peskov a declarat că orice sugestie că Vladimir Putin ar fi fost implicat în acest caz este „Șocanță și încalcă grav toate regulile diplomatice ale unui comportament civilizat”. Anterior, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a anunțat că Moscova va expulza și ea diplomatici britanici, ca raspuns la expulzarea a 23 de diplomati rusi de la Londra, dar nu a spus nici câți diplomați și nici când. Șefa cabinetului de la Londra, Theresa May a anunțat acum două zile noi sancțiuni împotriva autorităților ruse și i-a numit pe diplomatii ruși ce urmeaza sa fie expulzati, „agenti acoperiți”.