Cu aproape 47% din voturi numărate, Vladimir Putin este pe cale de a obține oficial un al patrulea mandat prezidențial la conducerea Rusiei. Exist-polurile prezentate de două centre principale, inclusiv compania de stat VTsIOM, îl arată pe Putin cîștigător cu peste 73% din voturile exprimate.
Cu o oră înainte de miezul nopții la Moscova, Vladimir Putin a apărut la un meeting în exteriorul Kremlinului, mulțumindu-le pe scurt alegătorilor săi pentru sprijin și dirijînd mulțimea cîntînd „Rusia, Rusia!” „Victoria ne așteaptă”, a spus președintele mulțimii afirmînd că victoria sa ar demonstra „încrederea și speranța” poporului rus.
Potrivit Comisiei electorale, pe locul al doilea s-ar fi situat candidatul comunist Pavel Grudinin cu 15,7% din voturi, urmat de ultranaționalistul Vladimir Jirinovski (6,9%), și jurnalista și moderatoarea TV Ksenia Sobciak (1,3%). Ceilalți patru candidați – liberalul Grigori Iavlinski, naționalistul Serghei Baburin, Maxim Suraikin, candidatul formațiunii „Comuniștii din Rusia” și candidatul de centru Boris Titov – ar adunat fiecare sub 1% din voturi.
Your browser doesn’t support HTML5
Anunțul primelor rezultate preliminare s-a făcut pe fundalul relatărilor despre mii de violări ale reglementărilor electorale, înregistrate în întreaga Rusie.
Alegerile au fost organizate de așa natură încît să stimuleze prin orice posibilități votul în favoarea actualului președinte, iar Vladimir Putin declara public astăzi dimineață în momentul în care a votat că „orice” rezultat ce îi permite să-și continue mandatul de președinte va fi „un succes”. „Sînt sigur că programul pe care îl ofer este cel corect”, a mai spus liderul rus, care a fixat alegerile pentru a se desfășura în momentul celei de-a patra aniversări a anexării Crimeei și pe fundalul declarării intervenției ruse în Siria, de către televiziunea de stat, drept un succes patriotic.
Pe de altă parte, organizația Golos, care a monitorizat independent alegerile, anunța astăzi că au fost înregistrate 2742 de violări ale legislației electorale, inclusiv plasarea unor urne de vot în afara razei camerelor TV de observație și împiedicarea observatorilor la vot de a-și exercita activitatea. În regiunea Habarovsk, pe coasta rusă a Pacificului, oficialitățile locale au oferit alegătorilor produse alimentare la prețuri reduse pentru a-i atrage la vot. În alte zone, alegătorii au fost aduși la vot cu autobuzele, potrivit declarațiilor echipei lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției împiedicat să participe în alegeri.
Your browser doesn’t support HTML5
La Moscova și St. Petersburg, două din zonele în care sprijinul pentru Vladimir Putin este cel mai scăzut, au fost înregistrate sute de cazuri de fraude electorale. Alegători din diverse zone ale Rusiei au declarat că asupra lor s-au făcut presiuni pentru a se prezenta la vot și a se fotografia în fața centrelor de votare, ca o dovadă a participării lor.
Dacă rezultatul final al victoriei lui Putin pare să se ridice la peste 73% din voturile exprimate, agențiile de presă, ca și Comisia Centrală Electorală, au semnalat o scădere notabilă a prezenței la vot în comparație cu alegerile prezidențiale anterioare, începîn din 1991. Dacă în 1991 prezența la vot a fost de peste 74%, astăzi ea s-a situat în jur de ceva mai mult de 63%.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit unui sondaj Gallup, efectuat spre sfîrșitul anului 2017, circa 80% din ruși aprobau conducerea lui Vladimir Putin, dar numai cica 40% se declarau încrezători în fiabilitatea alegerilor din Rusia.