Ambasadorul rus susține că Londra nu a dat Rusiei informații despre ancheta în cazul Skripal

Ambasadorul Rusiei la Londra, Alexandr Iakovenko, 22 martie 2018

Alexandr Iakovenko, ambasadorul Rusiei la Londra, l-a atacat pe ministrul de externe britanic Boris Johnson pentru alegațiile că Rusia ar sta în spatele otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripin. La o conferință de presă, Iakovenko a criticat-o și pe premierul Theresa May pentru acuzațiile proferate la adresa Moscovei și decizia de a expulza 23 de diplomați ruși. Ambasadorul susține că Marea Britanie este cea care trebui să demonstreze posibila implicare a Rusiei și să înainteze și Moscovei rezultatele anchetei făcută de experții internaționali, sosiți luni în Marea Britanie.

„Marea Britanie a acuzat fără nici o dovadă Rusia de otrăvirea a trei persoane. Și asta este inacceptabil”, a declarat ambasadorul Iakovenko.

La Bruxelles are loc summitul de primăvară a Uniunii Europene la care premierul britanic Theresa May va cere liderilor europeni să semneze, alături de Londra, o declarație de condamnare a acțiunilor Moscovei, în legatura cu otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal si a fiicei sale în Marea Britanie. Pentru moment, nu este încă sigur că toate țările UE vor sprijini o astfel de declarație, care nu poate fi adoptată decât cu unanimitate de votori.