Sute de mii de oameni au manifestat în Statele Unite pentru limitarea dreptului de port de armă

Washington, 24 martie 2018

În Statele Unite au avut oc mari demonstrații, conduse de elevi, la care s-a cerut întărirea controlului asupra comerțului cu arme. Numai la Washington, au fost aproape 500 de mii manifestanți, relatează BBC, care au protestat sub sloganul „Marș pentru viețile noastre” – mișcare născută după ultimul atac armat, din februarie, dintr-un liceu din Florida, soldat cu 17 morți.

Protest la Seattle, 24 martie 2018

În jur de 800 de manifestații de susținere au avut loc în alte orașe americane, dar și în afara Statelor Unite. Marșuri de solidaritate au avut loc la Londra si Edinburgh, Geneva, Sydney și Tokyo. Protestatarii au cerut un control mai strict asupra comerțului și asupra dreptului de a poseda o armă și interzicerea vânzării libere de arme de asalt. Dreptul de a purta o armă este însă garantat în Statele Unite de al doilea amendament la Constituției și apărat de unul din cele mai puternice și bogate grupuri de lobby, Asociația Națională a Armelor (NRA).

Protest la Londra, în fața ambasadei americane, 24 martie 2018. REUTERS/Peter Nicholls

Sîmbătă, Casa Albă a dat publicității o declarație în care salută „curajul multor tineri americani care își exercită dreptul în baza primului amendament la Constituție” – cel care garantează libertatea de expresie. Este menționat și faptul că va fi pusă în practică legea privind lupta împotriva violenței în școli, care între altele prevede mărirea măsurilor de securitate și intensificarea pregătirii elevilor și corpului didactic pentru a face față unui eventual atac armat. S-ar putea îmbunătăți și controlul psihologic al celor care vor să cumpere arme.