Concert #dinBasarabia la București pentru a marca Centenarul Unirii (VIDEO)

GALERIE FOTO

O întâlnire cu muzica rock din Basarabia.

5 trupe, zeci de artiști și peste o mie de spectatori entuziaști care au cântat, scandat și dansat vreme de peste cinci ore în vastul cort încălzit instalat pe 24 martie la Arenele Romane.

Aceasta a fost pe scurt seara organizată sub sigla #dinBasarabia, de Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT, Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, cu concursul guvernelor celor două țări de pe malurile Prutului.

Însă aceste cuvinte nu pot rezuma emoția și nerăbdarea muzicienilor și, deopotrivă, a spectatorilor, unii dintre ei studenți din Moldova, alții, veniți la muncă în România sau chiar cu cetățeni de peste douăzeci de ani și alții, nu puțini, români pentru care întâlnirea cu muzica rock din Basarabia nu este doar o opțiune estetică, dar și un gest simbolic.

Your browser doesn’t support HTML5

Zdob și Zdub la Arenele Romane din București

Concertul a fost dedicat centenarului Marii Uniri iar artiștii, fără a se risipi în efuziuni patriotarde și lacrimogene, au dovedit că nu există decât o singură „acasă” sau, cum inspirat spunea solistul trupei Gândul Mâței, au plecat de acasă și, după multe ore pe drum, au ajuns tot acasă.

Iar concertul este dovada că arta moldovenească nu are nevoie de integrare românească pentru că este aici acasă și are deja anvergură europeană. Moderni și totodată profund influențați de sound-ul tradițional românesc, de muzica, ritmurile și cromatica muzicii populare din toată România Mare, de muzica de taraf și suflători, de doine și balade, muzica celor cinci formații care au concertat (Siaj, Lupii, Cuibul, Gândul Mâții și Zdob și Zdub) a fost, în sine, un manifest pentru Marea Unire 2.0

Your browser doesn’t support HTML5

Lidia Scarlat (Cuibul), o îmbinare unică între Aura Urziceanu și Maria Tănase