Născut la 20 martie 1973 în Cărpineni, raionul Hîncești. Absolvent al Universității de Vest din Timişoara, România, facultatea de Litere, Filosofie şi Istorie. Specialitatea – Licențiat în istorie, profesor de limbă şi literatură franceză. Din 1996 și pană în prezent este profesor de istorie la LT „Ștefan Holban”, din Cărpineni. A fost secretar și viceprimar al localităţii. 2014-2015 director de proiect Clasa Multimedia, LT „Ștefan Holban”, Cărpineni, Fundaţia SOROS. Din 2016 - prezent președintele Asociaţiei Băştinaşilor din Cărpineni CarpenTerra, proiect PNUD.
Luni
Ziua de luni, de obicei, marchează un început de săptămână. De data aceasta pare mai degrabă un mijloc de săptămână, gândindu-mă la evenimentele care s-au desfășurat și care urmează să se desfășoare pentru a serba Centenarul Unirii. Sâmbătă, am participat la un eveniment inedit ce a avut loc la Cărpineni. La inițiativa a doi tineri originari din Cărpineni, Pavel Vintilă și Alexandru Burcă a fost construită o troiță dedicată martirilor neamului românesc. Proiectul a fost realizat de consăteanul nostru Simion Filimon și reprezintă trei cruci unite între ele. Pe fiecare față a troiței sunt montate trei plăcuțe dedicate înaintașilor noștri Ștefan Holban și Luca Șterbeț, ambii deputați în Sfatul Țării; Alexandru Holban și Ion Andreev ce au luptat împotriva regimului comunist între 1945-1953; bravilor ostași români ce au participat la eliberarea Basarabiei în 1941. Monumentul a fost instalat în scuarul centrului civic și a fost sfințit de preotul Mihai Zghibarță al bisericii Sfântul Gheorghe din Cărpineni ce aparține de Patriarhia Română. La deschidere au participat localnici și peste 20 de persoane venite din diverse orașe ale României printre care și președintele Partidului Noua Dreaptă Tudor Ionescu. Și la această manifestație cei prezenți au semnat pe listele Declarației de Unire a comunei Cărpineni. Vineri 23 martie această Declarație fiind semnată și de 12 consilieri locali.
Duminică cu un grup de 30 elevi și profesori ai Liceului Ștefan Holban, unde și activez în calitate de profesor de istorie am decis să mergem la Chișinău pentru a păși pe urmele înaintașului nostru Ștefan Holban ce acum 100 de ani a votat pentru Unire. Astfel, am vizitat fostul sediu al Sfatului Țării, apoi am vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie, dar ce mare a fost bucuria când în fața bustului marelui Ștefan ne-am întâlnit concomitent fără să ne fi înțeles în prealabil cu un grup de localnici ce venise la Marșul Unirii și cu mai mule persoane originare din Cărpineni, printre care aș aminti pe domnul deputat Grigore Cobzac și Gheorghe Furdui descendent al lui Ștefan Holban și președinte al Alianței pentru sprijinirea Basarabiei din Franța. A fost cu adevărat o mare zi istorică, pe care era firesc să o imortalizăm printr-o fotografie comună la bustul lui Ștefan cel Mare ce ne-a unit în această zi pe toți cei originari din Cărpineni.
Astăzi, luni urmează să-mi programez timpul pentru toată săptămâna care se lasă a fi foarte plină de evenimente istorice. De dimineață am pregătit și experimentat tehnica pentru seminarul cu directorii de liceu ce urmează a avea loc vineri, întrucât nu voi fi două zile în localitate, iar după masă am reactualizat un backup al paginii web a instituției liceu.carpineni.ro după ce săptămâna trecută a fost atacat de hackeri serverul liceului.
Marți
M-am trezit la ora 4:00. E 27 martie - o mare zi istorică ce ne-a fost lăsată de deputații Sfatului Țării ce au pus bazele României întregite. Desigur că și noi, trebuie să le urmăm păsul, așa că am chemat taxiul pentru a mă deplasa de la Cărpineni la Leușeni, unde urmez să mă întâlnesc cu circa 40 de directori de liceu din Moldova ce urmează să se înfrățească cu 120 de școli din județul Neamț. Liceul Teoretic Ștefan Holban va fi reprezentat de mine, întrucât doamna director Tamara Macari, cu regret, nu a putut să meargă, întrucât are de pregătit instituția pentru seminarul cu directorii din raionul Hîncești, așa că am fost onorat de acceptarea domnului Gheorghe Furdui, președintele Alianței pentru Sprijinirea Basarabiei de a fi martor la evenimentul istoric de azi. În vamă am stat mai bine de o oră, apoi la ora 12:00 am ajuns la Piatra Neamț. Aici, la Muzeul Județean de Istorie am fost întâmpinați cu pâine și sare. Eram așteptați de 120 de directori de școli din județ, conducerea Consiliului Județean Neamț și organizatorul activității, destinsa doamnă Elena Preda. Am fost total surprins și onorat când domnul Vlad Caragia, inițiatorul acestei înfrățiri dintre școlile de pe ambele maluri ale Prutului să mă invite alături de domnul Gheorghe Furdui în prezidiu și să mă prezinte ca învingător al concursului Pedagogul Anului din raionul Hîncești. Aici am avut ocazia să facem cunoștință cu doamna director Mihaela Aldea al Gimnaziului „Gheorghe Nicolau” din comuna Români cu care am încheiat un acord de colaborare. Din partea dumneaei, cred că am primit cel mai frumos cadou – o tuie ce urmează să o plantăm la Cărpineni. O idee foarte originală de-a înfrăți instituțiile noastre prin această tuie de la poalele Carpaților.
Seara am fost cu toții invitați la restaurantul Unic la un dineu dedicat Centenarului Uniri, organizat de domnul Vasile Ouatu, cetățean de onoare al orașului Orhei, care iubește atât de mult Basarabia. E un om de excepție care ne-a oferit o seară minunată. Am constatat că de fapt unirea este deja făcută de muzicieni care au interpretat cele mai frumoase cântece de pe ambele Maluri al Prutului. O voce remarcabilă și o interpretare deosebită a avut eleva Sânzâiana Ailenei ce a interpretat Cântec de Unire. M-am simțit ca acasă, doar Muntele Petricica la poalele căruia mă aflam mă trezea la realitate. Încercam să disting cine e de dincolo sau dincoace de Prut și era imposibil, deoarece cu toții suntem același neam. Cine ne împiedică dar să fim uniți?, mă întrebam. Și atunci, mi-am adus aminte de vameșul român de dimineață care spunea că nu vrea unirea deoarece va rămâne fără serviciu. Da, așa gândesc și politicienii noștri. Și tocmai în acest moment aud că cineva strigă de bucurie că Parlamentul de la București a votat Unirea. O clipă extraordinară. Cu toții copleșiți de emoții am început să ne îmbrățișăm, iar unora au început să le curgă lacrimi de bucurie. Eram cu toții o suflare, o inimă, dar ce trist totodată că nu auzisem și o veste asemănătoare de la Chișinău.
După ce am fost cazați am făcut cunoștință și cu Dumitru Bob, directorul școlii din Sipoteni, unde și-a început cariera didactică și de director Ștefan Holban în 1916, până a fi mobilizat pe front și am convenit să facem o înfrățire și între instituțiile noastre.
Miercuri
Am continuat manifestările dedicate Unirii la Târgul Neamț, un loc de excepție ce îmi provoacă atâtea amintiri plăcute și pe care l-am îndrăgit atât de mult. Un loc cu adevărat istoric ce a unit atâtea personalități: Ștefan cel Mare, Ion Creangă, Veronica Micle, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu.
Și aici am fost întâmpinați cu pâine și sare la Muzeul de Istorie, fosta Școală, unde a învăța Ion Creangă. Și aici am avut parte de un concert de excepție oferit de elevi și m făcut cunoștință cu un alt om de excepție ce iubește mult Basarabia – domnul profesor de istorie Gigel Bîrliba. Datorită faptului că iubesc atât de mult zona Tîrgului Neamț am decis cu domnul Gheorghe Furdui să mai încheiem un acord de cooperare și cu Colegiul Național Ștefan cel Mare, unde activează doamna inspector Elena Preda, care s-a bucurat enorm de propunerea noastră și imediat ne-a făcut cunoștință cu doamna director Adina Raluca Margine. S-au bucurat enorm de invitația care le-a fost oferită de a participa pe 29 aprilie la Concursul Național ”Moștenire” ce se v-a desfășura la Cărpineni.
După ce am făcut cu toții o vizită la Cetatea Neamț, am fost invitați să luăm prânzul la Schitul Vovidenia. O masă de post excepțională oferită de călugării schitului condus de arhimandritul Mihail Daniliuc, și un om de o evlavie deosebită, de care nu te mai poți desparte. Ne-a fost și ghid la Casa lui Visarion Puiu, unde a locuit și Mihail Sadoveanu. Un loc de excepție, nu întâmplător i se spune Poian Liniștii. Cu mare tristețe în suflet ne-am despărțit de aceste locuri, pentru a ne întoarce acasă.
Joi
La Liceul Teoretic Ștefan Holban este organizat Seminarul cu directorii din raionul Hîncești. Au fost prezenți 44 directori de școli 4 inspectori ai Direcției de Învățământ. Tematica seminarului: Promovarea imaginii instituției. O temă foarte interesantă și la care am avut ce să prezentăm ca instituție gazdă: buna colaborare cu mass media pe care o avem, proiectele educaționale cu Fundația Soros pe care le derulăm, laboratorul de fizică și clubul de robotică. E am prezentat pagina web a liceului și activitățile pe care le derulăm și le vom derula în proiectul finanțat de Fundația Soros Portalul educațional online și unele produse educaționale electronice create de elevi. Munca depusă de colectivul nostru condus de doamna Tamara Macari a fost calificată excepțional, ce ne-a bucurat foarte mult și totodată ne-a încurajat că ceea ce facem se face bine.
Vineri
În sfârșit o zi mai liniștită după atâtea evenimente. Mi-am făcut lecțiile și m-am gândit bucuros că voi avea câteva clipe de odihnă, dar, surpriză. În timp ce scriam aceste gânduri primesc de la doamna director înștiințare că în urma participării la interviul de performanță de joia trecută la Concursul Republican „Pedagogul Anului – 2018”, din cei 22 de participanți, au fost selectați 6, printre care mă regăsesc și eu. E o bucurie, dar totodată o nouă povară și un nou început. Se pare că nici în acest weekend nu-mi voi regăsi odihna.