PNL îl va convoca în Senat pe ministrul Tudorel Toader în urma raportului defavorabil GRECO asupra legilor justiției în România

In România, Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a declarat ieri că liberalii îl vor convoca la „Ora Guvernului”, în următoarea ședință a plenului Senatului, pe ministrul Justiției,Tudorel Toader, pentru a da explicații cu privire la raportul Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO). Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei, și a publicat ieri un raport despre România în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de anumite aspecte ale reformelor sitemului de justiție adoptate de Parlamentul de la București.
„GRECO este preocupat de potențialul impact al acestor legi, inclusiv asupra structurii instanțelor și a procuraturilor. În pofida importanței și a sferei largi a acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat în mod corespunzător, iar procesul legislativ a fost, de asemenea, discutabil”, potrivit raportului, citat de agenția Mediafax. „GRECO cere României să renunțe la înființarea noii secții speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia notă de controversatul proces, iniţiat în februarie 2018, privind destituirea şefului biroului specializat al Procuraturii anticorupţie (DNA), şi îşi reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecţie suplimentare legate de procedurile de numire şi de revocare a procurorilor-şefi de către puterea executivă” se arată în raport.