Novaya Gazeta: un om de afaceri rus, suspectat de delapidarea banilor pentru construcția de submarine, ar fi fost torturat și ucis în detenţie

Ziarul independent rus Novaya Gazeta a relatat că un om de afaceri rus suspectat că ar fi delapidat bani meniți să fie folosiți pentru construcția de submarine militare ar fi fost violat, torturat și ucis în detenţie. Ziarul citează declarațiile experților anatomopatologi care au făcut autopsia cadavrului omului de afaceri Valeri Pșenihni și care susțin că autoritățile din închisoare au căutat apoi să ascundă urmele torturilor.

Omul de afaceri a fost găsit spânzurat în celula sa pe 5 februarie, la trei săptămâni după ce a fost arestat și, potrivit ziarului, ar fi fost violat înainte de a muri. Potrivit experților citaţi de ziar, pe corpul omului de afaceri au fost găsite urme ale șocurilor electrice, râni deschise pe tot corpul și ulcerații, ca și fracturarea șirei spinării.

Într-o declarație de astăzi a filierei regionale a Agenției federale pentru punerea în aplicare a pedepselor se scrie că informațiile pe care se bazează articolul din Novaya Gazeta sunt „neverificate” și „neoficiale”. Potrivit oficialităților ruse, bărbatul de 56 de ani s-ar fi sinucis prin spânzurare.

Prietenii omului de afaceri spun că a fost reţinut după ce ar fi informat autoritățile că îl bănuiește pe partenerul său de afaceri Andrei Petrov că ar delapida banii publici pentru modernizarea submarinelor ruse. Petrov a fost eliberat după ce a dat vina pe Pșenihni pentru delapidare.