Edward Snowden: decizia de a bloca Telegram „a stricat definitiv internetul” în Rusia

Edward Snowden

O tentativă ignorantă de cenzură, așa a numit fostul colaborator al agenției americane de securitate Edward Snowden, refugiat la Moscova, decizia autorității ruse în telecomunicații Roskomnadzor de a bloca adresele IP folosite de aplicația de mesagerie Telegram.

Într-un mesaj pe Twitter, Snowden a spus că este critic față de modelul de securitate al Telegramului, dar apreciază înalt decizia fondatorului rețelei, Pavel Durov, de a se opune cererii autorităților ruse de a le oferi cheile de decriptare a mesajelor clienților Telegram.

Snowden a scris că încercarea Roskomnadzor de a pedepsi Telegram pentru că apără drepturile utilizatorilor săi „a stricat definitiv internetul” în Rusia. Din această cauză, au suferit resurse ce nu au legătură cu aplicația de mesagerie.

Telegram va contesta în justiție, pe 18 aprilie, decizia autorităților ruse de a-i bloca rețeaua.

Marți, Roscomnadzor a blocat peste 18 milioane de adrese IP în cloud pe care le folosește Telegram, fiind afectate, între altele, serviciile rețelelor OK, MasterCard, Twitter, Viber, Google și Amazon. În schimb au devenit accesibile resurse blocate anterior, cum ar fi site-uri porno și de cazino online, enciclopedii ale extremismului, scrie publicația rusă Fontanka.