PSD refuză să renunțe la organizarea unui referendum în Romănia pe tema „familiei tradiționale”

Liderul PSD, Liviu Dragnea

Partidul Social Democrat de guvernământ din România nu renunță la planul de a organiza un mare miting „de un million de oameni” și un referendum pentru „familia tradițională", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea. Într-un interviu la postul de televiziune Antena3, Dragnea a susținut că s-ar face numeroase presiuni, unele chiar din partea socialiștilor europeni, ca să se renunțe la acest proiect. „Pentru cei care vor să împiedice referendumul, noi le spunem ca nu vom renunta și vrem că românul să aibă dreptul să-și expună un punct de vedere. Noi suntem socialiști, nu suntem conservatori, dar aici e vorba de o tema creștină foarte importantă", a declarat Dragnea.

Referendumul pentru familia tradiţională ar putea avea loc în mai. Este vorba de un vot pentru redefinirea mai strictă, în Constituție, a familiei drept uniunea între un bărbat și o femeie. În aceste condiții însă, tot liderul PSD a declarat în martie că se ia în calcul şi legiferarea parteneriatului civil.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017 iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Iniţiativa a aparținut Coaliţiei pentru Familie, care a strâns 3 milioane de semnături pe propunerea de revizuire a Constituţiei. Aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.