O săptămână din viața unei stagiare la Parlamentul European

Alina Stanciu

Jurnalul săptămânal cu Alina Stanciu.

Născută în 20 ianuarie 1995 la Cărpineni, raionul Hîncești. Absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de studii europene, specializarea Relații internaționale și studii europene. Din aprilie 2017 este consilier al asociație Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei și co-organizatoare a concursului „Moștenire”, care e proiectul de bază al asociației. Din ianuarie 2018 face un stagiu de practică la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Luni

Începând cu luna ianuarie a acestui an, ziua de luni mă găsește mereu la Bruxelles pentru că fac aici un stagiu de practică în Parlamentul European. Deși este săptămâna în care deputații europeni își desfășoară activitatea la sediul Parlamentului European din Strasbourg, noi, cei de la Bruxelles continuăm să muncim pentru a-i ajuta să facă din UE un loc mai bun, în care interesele cetățenilor europeni sunt apărate și valorificate. Astăzi traduc și analizez diferite rapoarte, stabilesc întâlniri pe care europarlamentarul român Maria Grapini ar dori să le aibă cu diferite personalități și nu în ultimul rând urmăresc în direct discuțiile și dezbaterile din plenul Parlamentului de la Strasbourg. Astăzi a fost respinsă propunerea de rezoluție împotriva Republicii Moldova care a fost inițiată de eurodeputatul român Cristian Preda. Consider că cetățenii R. Moldova trebuie susținuți și apărați în aceste momente în care situația economică și politică din țara noastră este nefavorabilă.

Această zi de luni este una diferită de celelalte deoarece după o săptămână de la Sfânta sărbătoare de Paști, în Republica Moldova, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir pentru a fi mai aproape de sufletele celor plecați în lumea celor drepți. Chiar dacă nu am putut ajunge la cimitir, gândurile mele sunt la persoanele dragi care nu mai sunt in viată, aprind o lumânare și mă rog ca sufletele lor să fie în Impărația Cerului. Este o zi cu o încărcătură emoțională aparte.

Marți

Ziua de marți o încep prin a savura cafeaua cu lapte de dimineața, ascultând în același timp ciripitul păsărilor de pe terasă. Este o vreme foarte frumoasă, iar soarele nu ezită să iasă de printre nori. Acumulez multă energie pozitivă. Studiez rapoartele și propunerile de rezoluții care urmează a fi votate în plen în vederea înțelegerii motivelor pentru care se adoptă sau se respinge un raport, dar și pentru a analiza și asimila viziunile diferitelor grupuri politice din Parlamentul European. În pauza de masă, mă întâlnesc cu colegii și prietenii pe care am reușit să mi-i fac aici pentru a împărtăși impresii despre locul de muncă și orașul în care m-am mutat recent. Deși în Bruxelles poți vedea patru anotimpuri în aceeași zi, pentru că vremea este foarte imprevizibilă, orașul are o arhitectură frumoasă, un aer modern cu oameni pozitivi și zâmbitori care s-au adunat aici din toate colțurile lumii. Un aspect foarte important care se discută astăzi în Parlamentul European de la Strasbourg este viitorul Europei, iar invitatul special este președintele Franței Emmanuel Macron. Urmăresc cu foarte mare interes dezbaterile și o apreciez pe doamna europarlamentar Maria Grapini pentru întrebarea pe care i-a adresat-o domnului președinte cu privire la democrația în Europa, și la declarațiile pe care Emmanuel Macron le-a făcut că Franța și Germania trebuie să fie nucleul dur în conducerea UE, despre discrepanțele create între statele membre în UE și egalitatea acestora la masa negocierilor. La finalul zilei de muncă merg spre casă pentru a lua cina și a purta o conversație la telefon cu părinții mei, de care deja mi s-a făcut dor, deși i-am vizitat de Paști.

Miercuri

Astăzi am o zi foarte aglomerată, deoarece pe ordinea de zi a sesiunii plenare sunt peste 60 de discursuri și fiecare dintre acestea trebuiesc analizate, urmând să fie supuse votului. Urmăresc din nou dezbaterile din plenul Parlamentului European pentru că astăzi se discută despre migrație. Din păcate migrația a devenit o problemă care este gestionată cu dificultate și trebuie întreprinse măsuri mai eficiente în acest sens la nivelul UE. O altă temă dezbătută este combaterea terorismului și a spălării de bani, știm cu toții că terorismul este una dintre cele mai grave probleme ale prezentului, iar politicile de stopare a acestui fenomen, precum și a finanțării terorismului au fost eficiente doar pe alocuri.

Deși nu a fost o zi foarte ușoară, care a presupus o implicare mult mai mare din partea mea, plec acasă mulțumită pentru că am aflat multe lucruri noi care mi-au extins orizontul cunoașterii în domenii diferite. A fost o zi productivă, iar acest fapt îmi aduce cea mai mare satisfacție de la locul de muncă.

Joi

Joia este ultima zi de activitate pentru deputații europeni în cadrul Parlamentului European, dar productivitatea are aceeași intensitate. Este ultima zi în care se votează rapoarte, iar noi stagiarii trebuie să studiem dosarele ce urmează să fie votate. Pe lângă aceasta, astăzi trebuie să elaborez rezumatele pentru fiecare conferință, întâlnire a comisiilor parlamentare, grup de lucru și workshop la care am participat săptămâna trecută. Întotdeauna primele rezumate pe care le redactez sunt cele care tratează cele mai importante subiecte, cum ar fi digitalizarea, protecția datelor, securitatea cibernetică, protecția consumatorilor, protecția drepturilor și libertăților civile, energia curată, mobilitatea sigură și ecologică etc. Săptămâna trecută am participat în mare parte la evenimente care au avut în general tema digitalizării, dar și a drepturilor și libertăților civile. La finalul zilei de muncă, am decis să merg cu colegii în Place Luxembourg, piața care se situează vis-a-vis de Parlamentul European și locul în care în fiecare joi se adună toții stagiarii și asistenții eurodeputaților. Consider că este o oportunitate foarte frumoasă de a cunoaște oameni noi, de a-mi face prieteni, de a socializa cât mai mult pentru a împărtăși experiențe, a învăța lucruri noi de la ceilalți, dar și pentru a prelua anumite valori.

Vineri

La Bruxelles totul este înflorit, magnoliile ne bucură ochii peste tot, iar mirosul de iarbă ne îmbată cu prospețimea ei. De obicei, vinerea la birou, elaborez programul de activitate pentru săptămâna viitoare care va fi una plină de întâlniri între europarlamentari și diferiți reprezentanți, evenimente, conferințe și întâlniri ale comisiilor parlamentare. Va fi o săptâmână în care se va munci mult și cu spor. Mai mult decât atât, este responsabilitatea noastră, a stagiarilor să clasificăm și să creăm dosarele cu materialele pe marginea cărora se va discuta săptămâna viitoare în cadrul comisiilor. Și nu în ultimul rând, astăzi mă ocup de ultimele aspecte organizatorice ale concursului „Moștenire” care anul acesta a ajuns la cea de-a XXV-a ediție și care se va desfășura în data de 29.04.18 la Cărpineni, rainul Hîncești la liceul Ștefan Holban. Concursul poartă numele unchiului meu Ștefan Holban, care a fost membru în Sfatul Țării și votant al Marii Uniri din 1918. Acest concurs este inițiat de fiul lui Ștefan Holban, Eugen Holban și este un proiect ce ocupă un loc deosebit în sufletul meu. Concursul îndeamnă elevii să cunoască adevărul istoric, să-și dezvolte dragostea de patrie și de neam și să studieze aprofundat limba și literatura română. Aștept cu nerăbdare să ajung pe plaiurile natale în data de 28 aprilie pentru a aprecia prestația elevilor de la concurs și pentru a mă bucura de faptul că valorile românești sunt cunoscute și promovate de către elevii din Moldova.