Liderul protestelor de la Erevan a fost reținut după eșecul întâlnirii cu premierul Sarkisian (VIDEO)

Erevan: poliția îl reține pe liderul opoziției, Nikol Pașinian, 22 aprile 2018

La Erevan, liderul protestelor, politicianul de opoziție Nikol Pașinian a fost reținut de poliție, la scurt timp după eșecul întâlnirii sale cu premierul Serj Sarkisian. Potrivit corespondenților Europei Libere la Erevan, Pașinian conducea o coloană de sute de protestatari spre locul unde urma să se desfășoare un miting, când a fost reținut de polițiști și persoane îmbrăcate „civil”. Deputatul opoziției Sasun Mikelian a declarat imediat după aceea „Oamenii trebuie să-l elibereze pe Pașinian”.

Erevan: poliția îl reține pe deputatul opoziției Sasun Mikelian, 22 aprilie 2018

Mikelian a fost și el reținut de poliție. Autoritățile au anunțat că vor da o declarație în cursul zilei cu privire la aceste arestări.

Duminică dimineață, premierul armean Serj Sarkisian a părăsit întâlnirea cu liderul protestelor Nikol Pașinian, acuzâd opoziția de „șantaj”. Pașinian a dechis întrevederea, care avea loc într-un hotel din oraș, cu afirmația că a venit să discute „demisia” premierului. În replică, Sarkisian a spus că „aici nu este vorba de un dialog, ci de șantaj” iar înainte de a pleca i-a spus liderului opoziției că în Parlament reprezintă numai „șase sau șapte” la sută din electorat, așa că nu este în poziția de a vorbi în numele întregii țări.

Your browser doesn’t support HTML5

Convorbirile Sarkisian-Pașinian de la Erevan s-au soldat cu un eșec

După eșecul discuțiilor, Pașinian i-a îndemnat pe protestatari să continue manifestațiile, precizând că atîta timp cât sunt pașnice, poliția nu are nici un motiv să intervină.

Mai mult, Pașinian, a îndemnat la extinderea protestelor în toată țara. Oferta de dialog fusese făcută de premier sâmbătă, în a 9-a zi a protestelor care se concentrează la Erevan, deși manifestații de mai mică anvergură au avut loc și în alte orașe.

A 10-a zi de proteste la Erevan împotriva premierului Serj Sarkisian , 22 aprilie 2018

Protestele au izbucnit pe 13 aprilie, după de Parlamentul l-a ales, cu o majoritate de 76 de voturi la 17, pe fostul președinte Serj Sarkisian în funcția de premier. Sarkisian a condus Armenia din 2008, când țara avea un sistem prezidențial. Prin referendum s-a trecut la un sistem parlamentar în 2015, funcția de președinte a devenit una reprezentativă, iar Sarkisian, care nu mai putea candida la un nou mandat prezidențial după ce a fost președinte de două ori consecutiv, a preluat funcția de premier, invocând faptul că este liderul celui mai puternic partid parlamentar.