Dodon şi Krasnoselski se opun oricărei reformări, pe moment, a misiunii de pacificatori

Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski la Bender

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit la Bender cu liderul transnistrean Vadim Krsnoselski, relatează Moldpres. Potrivit președintelui, a fost discutat „pachetul de 8 măsuri” menite să apropie cele două maluri ale Nistrului, între care se află și compromisul la care s-a ajuns marți privind plăcuțele de înmatriculare cu care pot circula internațional autovehiculele transnistrene. Dodon a precizat că astăzi s-a pus mai ales accent pe „asigurarea circulației libere a oamenilor între ambele maluri ale Nistrului”.

Tot potrivit președintelui Dodon, s-a căzut de acord că în acest moment „nu trebuie reformată” operațiunea de menținere a păcii, în absența unei soluții politice. Guvernul de la Chișinău insistă ca misiunea de menținere a păcii să fie una internațională, iar militarii ruși să fie retrași din regiunea transnistreană.

Dodon și Krasnoselski au cerut, de asemeni, ca punctele comune de control vamal moldo-ucrainene, de pe segmentul transnistrean al frontierei, să nu afecteze, după expresia președintelui moldovean, „negativ locuitorii și agenții economici din regiunea transnistreană”. Săptămâna trecută, Tiraspolul a protestat împotriva intrării în vigoare a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan și a făcut un demers oficial către participanții la negocierile în formatul 5+2 să nu admită ceea ce Tiraspolul numește „înrăutățirea situației și o blocadă economică a regiunii transnistrene”.