La Chișinău a fost lansat proiectul unei rețele naționale de îngrijire paliativă

Detaliu din emblema Hospice of Hope Moldova.

Organizația de caritate britanică Hospices of Hope în parteneriat cu ministerul sănătății și mai multe asociații private.

Ce cuprinde mai concret proiectul a aflat la lansare corespondenta noastră Tatiana Ețco.

De aproape 4 decenii, Victoria Tintiuc este profesoară la Colegiul de medicină din Orhei și medic de familie. Pentru că tot mai des cunoștea pacienți în stări avansate de cancer, trimiși acasă odată ce sistemul medical constată că boala acestora este incurabila, ea a decis să creeze o asociație care ar ajuta acești bolnavi. Astfel, în urmă cu 5 ani, a fondat Asociația Aripile Speranței. Este singura organizație din raionul Orhei care oferă îngrijire paliativă, adică asistă pacienții bolnavi de cancer a căror speranță de viață este minimă:

„În paleaţie nu poţi să lucrezi doar cu creierul, aici lucrezi cu angajare sufletească, cu inima. Cel mai mult de ce are nevoie un om este dragostea şi mai ales cel terminal, care se simte uneori părăsit, se simte singur. El are nevoie anume de asta. Era foarte dureros când mă duceam la pacienţii aceştia şi vedeam că rămân singuri cu problema lor. Îi întrebam: Aţi fost la Chişinău? Ce v-au spus acolo? – Da ce ne-au spus… du-te acasă că ai cancer şi gata. El a fost dat uitării pentru că, gata, e în lista celor care degrabă vor pleca.”

Victoria Tintiuc

În prezent, organizația Victoriei Tintiuc din Orhei oferă asistență pentru 68 de persoane din întregul raion. Alți peste o sută de pacienți sunt înscriși în lista de așteptare, unii dintre care s-ar putea să nu ajungă să beneficieze de aceste servicii. Asociația supraviețuiește din banii acumulați prin diverse proiecte și mai nou, prin rambursările de la Casa Națională de Asigurări în Medicină, de cele mai multe ori, resursele fiind insuficiente.

Rodica Scutelnic, secretar de stat în domeniul asistenței medicale, susține că autoritățile conștientizează că numărul pacienților care au nevoie de servicii paleative, dar și necesitățile acestora este în continuă creștere:

„Toţi pacienţii au acces la serviciile care sunt prestate de către sistemul de sănătate. Totodată, serviciile prestate în prezent nu corespund necesităţilor reale ale pacienţilor care au nevoie de îngrijiri paleative.”

O soluție ar fi serviciile organizațiilor neguvernamentale cum este Asociația Aripile Speranței din Orhei. Acum doi ani, în Moldova existau vreo 10 instituții de acest tip, care ofereau asistență sporadică în baza proiectelor și ajutoarelor venite din afara țării. Între timp, unele au dispărut. Hospices of Hope, o organizație internațională de caritate care susține serviciile de îngrijire paliativă în Republica Moldova, a lansat astăzi un proiect pilot de dezvoltare a unei rețele naționale, din care fac parte 3 asociații: în Ocnița, Soroca și Orhei. Din vară, alte 2 echipe vor fi integrate în rețea.

Alex Pădurean, reprezentantul Hospices of Hope din Marea Britanie, prezent la evenimentul de lansare a proiectului, este convins că deși în Moldova resursele financiare și materiale sunt foarte limitate, entuziasmul oamenilor face diferența. Acesta fiind și motivul pentru care organizația a decis să susțină mai intens activitățile din Moldova:

„Resurse foarte puţine, dar în acelaşi timp oameni entuziaşti, muncitori, foarte preocupaţi de soarta pacientului, pasionaţi de ceea ce fac colaborând cu alte echipe. Deci, un sistem de colaborare care nu mai există, de exemplu, în România, se împarte o maşină, am simţit că avem un material uman fantastic. Asta a fost lucrul care ne-a convins pe noi să investim pentru că fără oameni nu faci nimic. Ne-am spus: hai să facem ceva. Haideţi să asigurăm noi măcar echipei de bază salarii full-time, să ştie persoanele respective că-şi iau salariul la timp, să le asigurăm şi resurse, un buget de medicamente.”

Alex Pădurean (sângat) și Rodica Scutelnic (dreapta), împreună cu mai mulți membri ai echipei lor.

Reprezentanții Hospices of Hope Moldova constată că, în prezent, nici măcar unul din 100 de pacienți care ar avea nevoie de asistență paliativă nu beneficiază de ea. Lucrurile s-ar putea schimba odată cu dezvoltarea rețelei, care în următorii ani să fie preluată de autorități.