În Armenia continuă mitingurile de protest, în așteptarea ședinței Parlamentului din 1 mai

Miting de protest la Gyumri, Armenia, 27 aprilie 2018

În Armenia continuă protestele în așteptarea ședinței din 1 mai a Parlamentului, la care ar urma să fie ales noul premier al țării, după demisia lui Serj Sarkisian de la conducerea guvernului. Fostul președinte Serj Sarkisian s-a retras marți, după mai bine de zece zile de proteste neîntrerupte, conduse de unul din liderii opoziției, Nikol Pașinian.

Vineri seară, Pașinian a organizat un mare miting la Gyumri, al doilea oraș din Armenia care găzduiește o bază militară rusă. Miting la care a declarat din nou că drumul spre democratizarea Armeniei trece prin desemnarea lui drept „candidatul poporului” la funcția de premiere. Potrivit corespondenților Europei Libere, declarația a fost primită cu aplauze iar Pașinian a afirmat că reacția mulțimii, de mii de oameni, atestă faptul că el a câștigat „în numele poporului”. Pentru sâmbătă, Pașinian a programat un nou miting la Vanadzor, al treilea oraș ca mărime din Armenia.

Pentru moment, guvernul este condus de Karen Karapetian, membru al partidului Republican care deține și majoritatea în Parlament dar Pașinian cere republicanilor să „cedeze pașnic putere”. Președintele țării cât și premierul interimar insistă însă ca tranziția să se facă în parlament, respectând constituția.