AIEA și șefa diplomației UE resping acuzațiile Israelului referitoare la programul nuclear iranian

Federica Mogherini

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reafirmat marţi că nu are „niciun indiciu credibil” că după 2009, Iranul ar mai fi încercat să dezvolte un „dispozitiv” nuclear. Este răspunsul la acuzațiile aduse de premierul israelian Benjamin Netanyahu că Iranul ar continua în secret programul său nuclear, încălcând flagrant acordul nuclear semnat în 2015 cu principalele șase puteri internaționale.

Tot marți, șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că acuzațiile aduse de Netanyahu nu sunt o dovadă convingătoare că Iranul ar fi încălcat acordul.

În scurt timp este așteptată decizia președintelui american Donald Trump dacă scoate sau nu unilateral Statele Unite din acordul cu Iranul. Trump a criticat acest acord în repetate rânduri drept cel mai prost tratat semnat de Statele Unite și a cerut o revizuire amplă sau negocierea unui nou acord - propunere respinsă pentru moment nu numai de Teheran, dar si de aliații europeni ai Americii.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că a obținut copii după mii de documente „compromițătoare”, care ar „dovedi” chiar că Teheranul încearcă să obțină arme nucleare. Într-o prezentare în fața presei, Netanyahu a spus că după ce Teheranul a semnat cu cele șase puteri ale lumii în 2015 acordul referitor la programul său nuclear, ar fi ascuns documentele legate de el, inclusiv cele care ar arăta că autoritățile iraniene plănuiesc să obțină „echivalentul a cinci bombe de puterea celei de la Hiroșima pe care să le amplaseze pe rachete balistice”.