Rupert Colville (ONU): „Forţa letală nu poate fi folosită decât în ultimă instanţă”

Luni în zona frontierei dintre Fâșia Gaza și Israel

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat marţi îngrijorarea că orice palestinian care manifestează în Gaza, indiferent dacă reprezintă o ameninţare iminentă sau nu, poate fi „împuşcat mortal” de forţele israeliene, relatează AFP şi Reuters. Israelul are dreptul să îşi apere frontierele, în conformitate cu Dreptul internaţional, dar „forţa letală nu poate fi folosită decât în ultimă instanţă” şi nu s-a justificat în cazul palestinienilor care se apropiau de gardul de securitate de la graniţa dintre Gaza şi Israel, a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU.

Luni, în cursul ciocnirilor care au coincis cu inaugurarea ambasadei americane de la Ierusalim, cel puţin 59 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de tiruri israeliene în zona de frontieră, unde mii de palestinieni au manifestat împotriva mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv. Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian de la războiul din vara lui 2014 din Fâşia Gaza.

Luni s-au împlinit 70 de ani de la crearea statului Israel, iar astăzi, palestinienii marchează 70 de ani de la marele exod care a urmat proclamării statului Israel.