Liderii europeni au confirmat „perspectiva europeană” a țărilor din Balcanii de Vest, la summitul de la Sofia

Liderii europeni au confirmat joi la Sofia „perspectiva europeană” a țărilor din Balcanii de Vest, dar nu au vorbit despre aderare în viitorul apropiat. Comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn a precizat că șansele de aderare ale fiecărei țări depinde de viteza si seriozitatea reformelor aplicate - o aderare de multe ori promisă ţărilor din Balcani, unde Rusia încearcă să-şi extindă influenţa, dar fără a ascunde reticenţa puternică faţă de extinderea rapidă a unei Uniuni Europene în plin proces de refondare, comentează France Presse.

La summitul UE – Balcanii de Vest de la Sofia au participat șefi de stat și guvern din UE și din Albania, Bosnia Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Kosovo.

„Sunt favorabil ancorării Balcanilor cu Europa şi spre Europa, dar cred că trebuie să privim cu mare precauţie şi rigoare orice nouă extindere”, a declarat și preşedintele francez, Emmanuel Macron.

În proiectul declaraţiei finale a summitului, văzut de agenția AFP, liderii UE evită astfel utilizarea cuvintelor „aderare” sau „extindere”. Ei introduc aici conceptul de „conectivitate” prin investiţii în infrastructură, prin schimburi în domeniul educației și culturii şi prin consolidarea legăturilor în faţa „provocărilor comune”, cum ar fi securitatea şi migraţia.