UE va apăra firmele europene care au afaceri în Iran de eventuale sancțiuni americane

Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană va începe vineri să reactiveze un așa-numit proces „de blocaj” prin care să apere firmele europene, implicate în afaceri în Iran, de eventuale sancțiuni americane. La începutul lunii, președintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se retrag, unilateral, din tratatul nuclear internaţional cu Iranul, ceea ce implică și reimpunerea sancțiunilor americane.

Preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, a mai declarat, joi, că s-a decis „să permitem Băncii Europene de Investiţii să faciliteze investițiile companiilor europene în Iran. Comisia însăşi îşi va menţine cooperarea cu Iranul”, a mai spus el.

Această lege aşa-numită „de blocaj”, datează din 1996, când europenii au încercat să contracareze sancțiunile americane legate de embargoul impus Cubei. Ea permite companiilor şi instanţelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancţiunile adoptate de ţări terţe şi stipulează că nici un verdict decis de tribunale străine pe baza acestor reglementări nu s-ar aplica în UE.