Un raport al Parlamentar britanic evocă banii „murdari” folosiți de Kremlin pentru subminarea sistemului internațional de drept

Eforturile Marii Britanii de a face față provocărilor din partea Kremlinului sunt subminate cu ajutorul banilor „murdari” din Rusia, pe care liderul rus Vladimir Putin îi folosește în campania sa subversivă împotriva sistemului internațional bazat pe reguli, se afirmă într-un raport parlamentar care urmează a fi dat publicității astăzi la Londra. Înainte de difuzarea raportului, președintele comisiei de politică externă Tom Tugendhat a spus că mărimea prejudiciului cauzat de acești „bani murdari” este mult mai mare decât beneficiile din tranzacțiile ruse la bursa și băncile londoneze. Raportul se intitulează „Aurul Moscovei: corupția rusă în Regatul Unit” și a fost inițiat în urma otrăvirii cu gaz militar a unui fost agent dublu rus în sudul Angliei. Marea Britanie dă vina pe Rusia și încearcă să formuleze măsuri de răspuns, sugerându-se că ar putea fi vizați și rușii super bogați cu afaceri la Londra.

Purtatorul de cuvint al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că raportul este încă o dovadă a ceea ce el consideră a fi o manie anti-rusească fără precedent” și o tratare necinstită” a oamenilor de afaceri rusi. Peskov a avertizat că ao astfel de atitudine ar putea un efect de bumerag, deoarece aceste acțiuni nu vor trece neobservate de investitorii din alte țări”.