Prolificul romancier Philip Roth, una din figurile dominante ale literaturii americane din a doua jumătate a secolului XX, a murit marți la vârsta de 85 de ani, în urma unui stop cardiac.
Decesul marelui romancier a fost anunțat mai întâi de revista „New Yorker”, fiind confirmat de „New York Times”, care a citat un prieten apropiat al scriitorului. Biograful lui Roth, Blake Bailey, a confirmat și el trista știre, spunând că scriitorul a murit „înconjurat de prieteni de-o viață, care l-au iubit profund”.
Philip Roth s-a născut la 19 martie 1933 la Newark, New Jersey, obținând diploma de bachelor la Universitatea Bucknell și masteratul în literatură engleză la Universitatea din Chicago. A început să publice povestiri în publicațiile „Paris Review”, „Esquire”, „New Yorker” ș.a., predând între timp la Universitatea din Chicago. A predat multă vreme și la Universitatea statului Pennsylvania.
Afirmat nu doar ca prozator, ci și ca eseist și critic literar prolific, Roth a fost cunoscut mai ales pentru sondarea universului evreiesc din America, dar romanele sale sunt universale, nefiind în nici un caz limitate la o comunitate sau o cultură. „Scriu americănește, nu evreiește”, insista Roth.
Primul lui mare succes a fost însoțit de controverse; al treilea său roman, Portnoy's Complaint, apărut în 1969, are ca personaj principal un bărbat obsedat de masturbație, dominat de o mamă evreică. Roth a negat mereu că romanul ar fi autobiografic.
Philip Roth a câștigat premiul Pulitzer în 1997, pentru romanul American Pastoral. A fost considerat decenii de-a rândul un candidat cu șanse mari la premiul Nobel pentru literatură, dar nu l-a obținut niciodată.
Scrierile lui s-au concentrat adesea, mai ales la început, asupra vieții cotidiene în Statele Unite, în preajma orașului său natal, dar cu timpul orizonturile lui Roth s-au extins, cuprinzând locuri și subiecte noi.
Romanul din 2004 The Plot Against America prezintă o istorie alternativă, în care germanofilul Charles Lindberg câștigă alegerile prezidențiale în 1940 și se aliază cu Germania în al doilea război mondial.
Roth este considerat unul din cei mai mari romancieri ai literaturii moderne din Statele Unite, fiind pus alături de Saul Bellow, John Updike, Norman Mailer sau Gore Vidal.
Philip Roth a șocat lumea literară în 2012, când a anunțat că nu va mai scrie, făcând din Nemesis, apărut în 2010, ultimul său roman.