Igor Munteanu: „Aceste alegeri creează așteptări și mai mari pentru electoratul care ar dori să vadă o schimbare în R.Moldova”

Andrei Năstase și fiica sa Ana, la secția de votare

Directorul IDIS Viitorul despre „lecțiile” scrutinului din Chișinău

Chişinăul va fi guvernat următorul an de un primar provenit din tabăra opoziţiei proeuropene antioligarhice, după victoria de ieri în alegerile anticipate a lui Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, cu un avans de 5% în faţa socialistului Ion Ceban. Cum a fost acest scrutin, ce lecţii a furnizat şi ce proiecţii pentru alegerile din toamnă? Analistul politic Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul” şi fost ambasador în SUA, a acceptat să ne împărtăşească opinia.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții la EL: cu Igor Munteanu

Europa Liberă: Dle Munteanu, aş vrea să încep prin a vă întreba dacă Dvs. personal v-aţi aşteptat la acest deznodământ. Am văzut ieri analiști cumva disperați în convingerea lor că cu așa o prezență nu ar fi posibilă victoria lui Năstase.

Igor Munteanu

Igor Munteanu: „Este adevărat. Trebuie să remarcăm, aceste alegeri au ridicat anumite întrebări față de capacitatea partidelor de a face față sarcinii, de a ajunge cu mesajele lor la electorat, datorită câtorva factori. În primul rând, resursele mediatice care sunt în acest moment amplasate pe scena politică creează inegalități de sistem, există anumite trusturi sau trasturi mediatice care servesc unor partide politice, în timp ce opoziția, care a câștigat aceste alegeri, s-a dovedit a fi într-o anumită minoritate mediatică. Și acest lucru evident că a creat anumite observații că șansele sunt inegale, dar dincolo de aceasta exista un vot de protest care a fost exploatat în aceste alegeri și acest vot de protest a avut o expresie politică clară – nu au fost

Au fost alegeri politice în care electoratul perseverent din Chișinău a dat un nou vot de blam Partidului Socialiștilor...

doar alegeri administrative, așa cum ne place să descriem alegerile pentru funcția de primar al unui oraș, au fost alegeri politice în care electoratul perseverent din Chișinău a dat un nou vot de blam Partidului Socialiștilor, demonstrând că este consistent cu propriile principii și a alocat resursele sale pentru o alternativă democratică.”

Europa Liberă: Deci, vot de protest. Dar un vot antioligarhic sau geopolitic, adică încotro s-a îndreptat protestul mai întâi?

Igor Munteanu: „Exact. Aceste alegeri, în primul rând, demonstrează că toată lumea care este suspectată de anumite relații cu binomul, așa cum îi spun unii analiști, este destinat să piardă – unu; doi – au arătat aceste alegeri că doar prin coagularea și coeziunea forțelor poți să obții câștig. Toți candidații individuali care au încercat să-și facă campanie pe cont propriu, fără a se asocia unor grupuri politice importante, au pierdut lamentabil. Mă refer, în primul rând, la segmentul de dreapta. Segmentul de stânga a fost, practic, mult mai coalizat în jurul socialiștilor și, evident, Partidul Democrat a încercat să fie un fel de valet de ceremonii pentru candidatul „tehnocratic” Silvia Radu, care s-a dovedit a fi un mare eșec. Deci, din acest punct de vedere, aliajul dintre socialiști și democrați a suferit un foarte mare eșec, în timp ce segmentul de dreapta, reprezentat de două partide – PAS și DA –, primește un stimulent serios care nu trebuie neglijat pentru viitoarele alegeri parlamentare. Și vreau să vă spun că aceste alegeri repoziționează toți actorii politici în acest moment și într-un fel creează așteptări și mai mari pentru electoratul care ar dori să vadă o schimbare în Republica Moldova.”

Aliajul dintre socialiști și democrați a suferit un foarte mare eșec...

Europa Liberă: A fost, totuși, o victorie grea pentru Andrei Năstase. Analiștii remarcau că n-a avut o campanie strălucită, vorbeați și Dvs. mai devreme despre faptul că toate resursele mediatice și administrative au fost cumva îndreptate împotriva Domniei sale.

Igor Munteanu: „Sigur, trebuie să recunoaștem, campania electorală în orice condiții, în orice țară nu reprezintă călătorii de plăcere. Deci, cei care se aventurează în asemenea curse trebuie să se aștepte la tot felul de surprize neplăcute, inclusiv, dacă vă aduceți aminte, episodul în care Năstase a fost acuzat că ar exploata imaginea mamei sale în diverse feluri. Respectiv, s-au folosit tehnici extrem de primitive și imorale, dar dincolo de asta campania făcută de Năstase a fost posibil să ajungă la punctul final, adică la victoria așteptată, datorită sprijinului necondiționat, de fapt, există condiții, dar total, ca să zic așa, deplin al PAS-ului pentru Platforma Acțiune și Solidaritate, care s-au mobilizat și au manifestat dedicație absolută pentru ca Andrei Năstase să meargă pe val, să colecteze diverse segmente de votanți. Chiar dacă anumite segmente păreau loiale față de liberali sau față de grupurile unioniste, Andrei Năstase a fost remarcabil, a avut, într-adevăr, o victorie personală, dar această victorie a fost posibilă doar în conjuncție cu alte forțe politice de aceeași orientare.”

Europa Liberă: Cât de greu va fi anul care vine? Este aproape sigur că lui Andrei Năstase i se vor pune piedici cu un Consiliu și un Guvern ostil lui. Am văzut aseară într-o emisiune un reprezentant al PAS-ului zicând că principalul ar fi ca puterea să nu-l încurce, că de ajutat nu se așteaptă nimeni să-l ajute. Ce previziuni aveți?

Andrei Năstase trebuie să rămână principial dedicat cursului pe care l-a anunțat...

Igor Munteanu: „Păi, știți vorba populară – dacă te temi de lup, nu te duci în pădure. Sigur că vor fi capcane. Andrei Năstase trebuie să rămână principial dedicat cursului pe care l-a anunțat în această campanie, trebuie să fie extrem de prudent, pentru că aceste capcane ar putea să apară din destinații total nebănuite și trebuie să fie consistent cu propriile principii pe care le-a anunțat în această campanie. Să deschidă Primăria, s-o facă transparentă, s-o convertească în interesul cetățeanului simplu, să scoată marile afaceri din Primăria municipiului Chișinău. Evident, acestea sunt elementele minime pe care trebuie să le aștepte cetățeanul după o asemenea schimbare, dar cel mai important lucru – trebuie să facă spațiu, loc pentru niște proiecte vizionare în Chișinău. Noi rămânem la o periferie de civilizație din cauza faptului că primarii nu știu să vorbească cu businessul, iar regulile informale domină peste legislația existentă în acest domeniu. Trebuie să-și construiască o echipă în jurul său, trebuie să dea tonul pentru lucruri care nu trebuie să se mai întâmple în Primăria municipiului Chișinău. Mă refer la achiziții trucate, mă refer la taxe care nu sunt plătite din cauza diverselor afaceri obscure și mă refer la acest patronaj central asupra treburilor Primăriei Chișinău, care nu ar trebui să se întâmple. Dl Andrei Năstase trebuie să învețe foarte multe lucruri noi, pentru că s-a văzut – pe anumite locuri mai șchiopătă, dar dincolo de asta, victoria sa este remarcabilă și deschide ușa pentru obiective și mai ambițioase ale alternativei la guvernare în 2018.”

Victoria sa este remarcabilă și deschide ușa pentru obiective și mai ambițioase ale alternativei la guvernare în 2018...

Europa Liberă: Deci, o victorie remarcabilă cu perspective bune pentru 2018. Aș putea să vă întreb, ce strategie credeți că va adopta PD iată acum – va încerca să-l facă să eșueze pe Năstase și prin asta să se ducă la fund dreapta de opoziție? V-am văzut aseară zicând că PD va lua toate măsurile de precauție ca să-și apere și interesele pecuniare în capitală. Ce ați avut în vedere?

Igor Munteanu: „Am remarcat că interesele Partidului Democrat în Chișinău au fost întotdeauna limitate la anumite proiecte pe care le promovează pe domeniul businessului, deci a avut întotdeauna o abordare patrimonialistă mai degrabă, decât ideologică. Respectiv, cred că o strategie posibilă din partea PD-ului va fi să aștepte ca Năstase să comită erori, pentru ca să le exploateze după asta în folos propriu, așa cum a făcut-o cu anumite erori ale lui Dorin Chirtoacă și, evident, să se folosească de anumite inhibiții ale sistemului de guvernare locală pentru ca să minimalizeze damage-ul, paguba, dauna provocată de aceste alegeri, care evident au un rezultat sau un final nepotrivit cu interesele acestui Partid Democrat. Dincolo de asta, însă și socialiștii cred că vor încerca să facă jocul Partidului Democrat, pentru că n-au de ales…”

Europa Liberă: Apropo, iată, cum interpretați mesajul dlui Ion Ceban: „Să vedem cum va lucra. Nu exclud că ne întâlnim peste un an la alegeri”?

Igor Munteanu: „În primul rând, cred că Ceban a încercat așa, subtil, să reproșeze Partidului Democrat că nu l-au ajutat suficient – unu; doi – cu siguranță, în afara cursei pentru Primărie, dl Ceban nu prea are treabă în Partidul Socialiștilor, pentru că nu va fi lăsat să crească în afara acestui joc, deși ar fi dorit probabil în visurile sale să devină liderul Partidul Socialiștilor; trei – toată atenția vieții politice din următoarele șase luni de zile se va

Toată atenția vieții politice din următoarele șase luni de zile se va concentra pe alegerile parlamentare...

concentra pe alegerile parlamentare. Respectiv, dl Andrei Năstase va trebui să găsească suficientă rezistență, să-și construiască agenda pentru Primăria municipiului Chișinău, pentru că pe baza primelor rezultate din această luptă contra elementelor oligarhice și elementelor corupte din Primărie lumea, populația va judeca asupra rezultatelor pe care această îngemănare de interese dintre PAS-DA și probabil alți actori politici le pot oferi pentru bunăstarea populației din Republica Moldova. Deci, eu i-aș încuraja pe politicieni să fie consistenți cu valorile pe care le proclamă to other preach, cum spun americanii, în sensul că trebuie să facă ceea ce predică și, evident, să fie cât mai deschiși pentru idei inovatoare, să lucreze din plin cu parteneriatele pe care le-au anunțat cu primării de orașe din România, dar și din alte țări, pentru că această Primărie Chișinău să se trezească la viață, să devină un loc bun pentru locuire, pentru dezvoltarea de idei bune, pentru căutarea de resurse și pentru restabilirea sistemului politic.”

Europa Liberă: Până atunci, până vedem cum vor valorifica forțele proeuropene această victorie, ce mesaj transmite ea pentru partenerii de dezvoltare?

Igor Munteanu: „Eu cred că și aici victoria lui Andrei Năstase este foarte promițătoare, pentru că transmite un mesaj că în Republica Moldova nu toate lucrurile sunt controlate de persoane care au intenții ostile față de democrație și statul de drept.”

Victoria lui Andrei Năstase este foarte promițătoare...

Europa Liberă: Deci, stat capturat, stat capturat reiese că nu-i chiar așa?

Igor Munteanu: „Da, trebuie de schimbat un pic mesajul. Anumite schimbări sunt posibile, dacă există coeziune democratică între actorii scenei politice, partenerii pentru dezvoltare primesc mesajul: „Nu totul e pierdut în Republica Moldova. Putem să revenim de la punctul zero, putem să reîncepem a reconstrui instituție cu instituție și grupuri de populație care pot fi îndreptățite să aștepte schimbarea adevărată în Republica Moldova”. Este un mesaj foarte bun și așteptat.”