Ambasadorul american la Chişinău, James Pettit, apreciază ca fiind nejustificate îngrijorările potrivit cărora Chișinăul ar face din nou cedări în fața Tiraspolului, oferindu-i elemente de suveranitate. „Dimpotrivă, am văzut mult progres, iar toate deciziile care s-au luat întăresc de fapt suveranitatea Chişinăului asupra Tiraspolului”, a spus ambasadorul american, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1 și Radio Europa Liberă. Declarații similare a făcut recent și șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.
În opinia ambasadorului american, pe de o parte, aceste decizii reflectă dorinţa ambelor părţi, iar pe de alta, ele pornesc de la premisa că Transnistria este parte componentă a R. Moldova, nu stat separat. Scopul final este reintegrarea Transnistriei, în condiţii acceptate de ambele părţi, a mai spus James Pettit.
Declarațiile ambasadorului vin la scurt timp după runda de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană, de la Roma, încheiată cu semnarea unui protocol între Chişinău şi Tiraspol privind îndeplinirea tuturor prevederilor așa-numitului pachet de înțelegeri convenit în timpul președinției germane a OSCE, în 2016. Până acum, din acest pachet au fost realizate câteva protocoale, văzute de critici ca cedări ale Chişinăului în faţa Tiraspolului, între acestea - recunoașterea diplomelor de studii din Transnistria și acceptarea unui model neutru, fără însemnele statale ale R.Moldova, pentru plăcuțele de înmatriculare ale mijloacelor de transport din regiune și admiterea acestora în traficul auto internaţional.
Anterior, și ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a spus că rezultatele acestor negocieri, deși criticate de unele voci din societatea moldovenească, sunt în avantajul oamenilor de rând de pe cele două maluri ale Nistrului și vor aduce beneficii pe termen lung.