Dezacord la reuniunea de la Berlin a miniștrilor de externe asupra desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina de est

La reuniunea ministerială de la Berlin în formatul „Normandia”

Germania și Franța și-au exprimat un optimism moderat în legatură cu șansele ca Rusia si Ucraina să respecte din nou acordul de încetare a focului din estul Ucrainei și că nu s-a ajuns la nici o înțelegere legata de desfășurarea unei misiuni ONU de menținere a păcii în regiune. Declaratiile au venit dupa reuniunea care a avut loc la Berlin ieri, între ministrii de externe din cele patru țări – Germania, Franța, Rusia si Ucraina – in asa numitul format Normandia.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat la conferinta de presa cu omologul său francez Jean Yves Le Drian că părțile continuă să aibă viziuni complet diferite în legatura cu modul de desfășurare a unei eventuale misiunii ONU de menținere a păcii. Germania, Franta și Ucraina doresc ca trupele ONU sa fie desfașurate in toate zonele controlate de separatistii pro-rusi, incluisv la granita ruso-ucraineană - o idee respinsa categoric de Moscova, care dorește un rol mai redus al misiunii ONU.

Cu toate acestea, șeful diplomației Moscovei, Serghei Lavrov a caracterizat întrevedrea de la Berlin, drept „foarte utilă” și agenția de stat de stiri RIA relateaza că s-ar fi discutat și o schiță de plan pentru eliberarea persoanelor reținute de Kiev si Moscova. Intr-o rara convorbire telefonică de simbata, președintii Rusiei si Ucrainei au discutat despre „un schimb al persoanelor deținute de ambele părți”. Conflictul din Ucraina a făcut ca cel puțin 1 milion și 600 de mii de persoane sa fie strămutate în interiorul Ucrainei iar numarul victimelor este de cel putin 10.300.