Liderii american și nord-corean au semnat un document diplomatic la reuniunea lor din Singapore (VIDEO)

La întîlnirea din Singapore

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si liderul Coreii de Nord, Kim Jong-un au semnat un document - caracterizat de Donald Trump drept „cuprinzător” si care va surprinde”.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump și Kim s-au întîlnit într-un summit istoric la Singapore

O conferință de presă a celor doi lideri cu detalii despre documentul semnat va avea loc în curind. La Singapore a avut loc prima întilnire față în față dintre un presedinte american în funcție - Donald Trump si un lider al Coreii de Nord, Kim Jong-un. Inainte de începerea convorbirilor, cei doi lideri au dat mina, un gest considerat istoric, avind în vedere relatia de ani de ani de zile între Coreea de Nord si Statele Unite. Pentru primele 45 de minute convorbirile au avut loc numai între cei doi lideri si traducatorii lor. Apoi, la convorbiri s-au alaturat și delegatiile celor doua tari. Din delegatia americana fac parte secretarul de stat Mark Pompeo, consilierul pe probleme de securitate nationala John Bolton. Anterior, preşedintele american Donald Trump, a spus că prevede „o relaţie formidabilă" cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, iar acesta a declarat că „vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici".
Agentia Reuters scrie că dacă în urma acestor convorbiri istorice va avea loc o dezghețare a relatiilor diplomatice și se va ajunge la denuclearizarea peninsulei coreenene, acest lucru ar putea schimba peisajul de securitate al Asiei de Nord Vest, într-un mod similiar cu ceea ce s-a intimplat in 1989 în Europa, cu darîmarea Zidului Berlinului. Intre Coreea de Nord si Coreea de Sud nu exista un tratat de pace, în urma razboiului din 1950-1953, iar luptele, care s-au soldat cu milioane de morți au încetat în urma unui armistițiu.