Jim Mattis: Rusia încearcă să reducă influenţa democraţiilor occidentale şi să „submineze autoritatea morală a Statelor Unite”

Ministrul american al apărării Jim Mattis

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, l-a acuzat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să reducă influenţa democraţiilor occidentale şi să „submineze autoritatea morală a Statelor Unite”. Vorbind la ceremonia de absolvire a unei școli militare, Mattis a mai declarat că „Putin încearcă să distrugă NATO” și „să reducă atractivitatea modelului democratic occidental”. Mattis a reamintit că „pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, Rusia este ţara care a redesenat graniţe prin forţa armelor în Georgia şi în Ucraina”.

Săptămâna trecută, cu ocazia reuniunii G7 din Canada, președintele american Donald Trump declara că Rusia ar trebui reprimită în grupul principalelor țări industrializare, din care a fost exclusă tocmai pentru anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea. Fără a comenta direct anexarea, Trump declara în Canda că „s-a întâmplat de mult”, sub „administrația Obama”.