Practica administrației Trump de a separa copiii de părinții lor intrați în țară ilegal este criticată de ONU

Protest împotriva practicilor administrației de separare a copiilor de părinții imigrați ilegal la Tornillo Tranit Centre, Tornillo, Texas, 17 iunie 2018

Statele Unite nu vor deveni o „tabără pentru migranţi", a afirmat luni preşedintele american Donald Trump, justificând astfel din nou așa-numita politică de „toleranță zero” a imigrației clandestine, care a dus și la separarea forțată în ultimele săptămâni, a peste două mii de copii minori de părinții lor. „Nu vrem să separăm copiii de părinţii lor. Dar, de asemenea, nu vrem nici ca adulţii să-şi aducă copiii în mod ilegal, punând aceşti copii în pericol", a spus și ministrul american al justiției Jeff Sessions într-un discurs în faţa Asociaţiei naţionale a şerifilor la New Orleans, în Louisiana.Președintele Trump susține că responsabilitatea acestei situaţii le revine democraţilor care blochează, potrivit lui, orice progres spre o reformă amplă a legislației în domeniul imigraţiei, care ar include și finanțarea controversatului zid la granița cu Mexico, cerut de președinte.

Înaltul comisar ONU pentru refugiați a criticat aspru practica administrației Trump de a separa copiii de părinții lor intrați în țară ilegal. „Cer Statelor Unite să pună capăt practicii separării forțate a acestor copii”, a declarat la Geneva Zeid Ra'ad al-Hussein. Procedura a fost condamnată luni de Laura Bush, fostă primă doamnă în ultima administrație republicană dinainte de Trump, care a numit-o „crudă” și „imorală”. Iar biroul primei doamne a Americii, Melania Trump a dat publicității o declarație în care se afirmă că aceasta „deplânge separarea copiilor” și speră să se ajungă la o soluție rapidă în Congres.