La Chișinău, mandatul primarului ales nu a fost validat de magistrați. Andrei Năstase va contesta decizia la Curtea de Apel

Andrei Năstase

La Chișinău, mandatul primarului ales Andrei Năstase nu a fost validat de magistrați, iar rezultatele alegerilor anticipate din capitala moldoveană au fost declarate nule, transmit mediile de informare locale.

Decizia a fost anunțată seara târziu de magistrata Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, Rodica Berdilo, după câteva ore de deliberări cu ușile închise, în timpul cărora susținătorii lui Andrei Năstase au protestat în fața instanței, acuzând puterea de tergiversarea premeditată a validării. „Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi”, a declarat Rodica Berdilo, citată de ProTV.

Într-o primă reacție, Andrei Năstase a spus că va contesta decizia la Curtea de Apel și și-a îndemnat susținătorii să fie pregătiți să continue protestele.

Năstase îl acuză pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, că ar tergiversa validarea mandatului său pentru a consolida ceea ce a numit „mafia imobiliară” din capitală. Validarea rezultatelor alegerilor din 3 iunie despre care Consiliul electoral de circumscripție Chișinău spune că au fost câștigate de Năstase cu 52,57% din voturi a fost contestată în instanță de Partidul Socialiștilor. Candidatul socialist, Ion Ceban, a pierdut alegerile, dar spune că liderul Platformei DA ar fi beneficiat contrar legii de mesaje de sprijin din Uniunea Europeană și România. Socialiștii îl mai acuză pe Năstase că ar fi lansat în ziua alegerilor apeluri către alegători să se prezinte în număr mare la vot, deși recunosc că au făcut și ei același lucru.

Presa de la Chișinău a mai relatat că în cazul în care decizia primei instanțe va rămâne în vigoare, primăria Chișinăului va fi condusă de un primar interimar până la alegerile locale ordinare din 2019.