Chişinăul a solicitat statelor OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, subiect care urmează să fie discutat vineri în Adunarea generală ONU. Ambasadorul moldovean la Viena, Victor Osipov, a menționat că prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999, statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, accentuând că acest proces, care inițial a înregistrat un progres notabil, ulterior a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova. „Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile”, a declarat ambasadorul Osipov. Declarațiile au fost făcute joi la Forumul pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS) care are loc la Viena.
Un comunicat al Ministerului moldovean de Externe anunță că Victor Osipov a abordat și problema creşterii numărului de exerciţii militare efectuate de GOTR şi de formaţiunile paramilitare transnistrene în 2017 și în primele șase luni ale anului curent. Ambasadorul a descris această intensitate a exerciţiilor ca fiind „caracteristică pregătirii unor operaţiuni militare” şi a declarat că de la structurile OSCE se aşteaptă aprecierea corespunzătoare şi aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Warning).
Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă şi necondiționată a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU. Este a doua încercare a Republicii Moldova de a obține discutarea acestei probleme în Adunarea Generală ONU, după ce în septembrie 2017 Rusia a condamnat şi a blocat examinarea la Adunarea Generală ONU a unei rezoluţii similare.