Secretarul de stat Mike Pompeo: „Alegerile libere și corecte trebuie să reflecte dorința cetățenilor țării fără interferențe politice”

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo (dreapta), şi premierul moldovean Pavel Filip

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, i-a spus premierului Pavel Filip la întrevederea lor de luni, la Washington, că „alegerile libere și corecte reprezintă însemnul unui guvern democratic și trebuie să reflecte dorința cetățenilor țării fără interferențe politice”. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Pompeo a mai promis „sprijinul continuu al Statelor Unite pentru viitorul european ales de Moldova și a cerut implementarea reformelor-cheie pentru a proteja Moldova de interferențe dinafară și a avansa integrarea ei europeană”.

Guvernul moldovean a anunțat luni că prim-ministrul Filip se află într-o „vizită de lucru” în Statele Unite în perioada 24-26 iunie. În vreme ce Filip se afla la Washington, Curtea Supremă de Justiție adopta decizia definitivă de invalidare a alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului câștigate de Andrei Năstase, liderul Platformei DA de opoziție. Invalidarea alegerilor a fost numită de ambasada americană la Chișinău „o evoluție îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetățenilor moldoveni în procesul democratic”. Vizita lui Filip mai are loc după ce Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, o rezoluție propusă de R. Moldova în care Rusiei i se cere retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului.