Juncker: sintagma „limba moldovenească” pe site-ul Comisiei Europene este „o eroare regretabilă”

Jean-Claude Juncker

Posibilitatea de a selecta limba moldovenească, alături de cea română, ca limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, în secțiunea dedicată Consultării privind viitorul Europei, este „o eroare administrativă regretabilă, cauzată de o configurare greșită în sistem”, a spus președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, ca răspuns la întrebarea adresată de către europarlamentarul din România, Andi Cristea, informează agenția IPN.

Situația a fost semnalată de către europarlamentar în luna mai a acestui an. Referindu-se la răspunsul primit, Andi Cristea a menționat că instituțiile europene au datoria să transmită întotdeauna mesajul corect, indiferent de context. „Situația legată de existența limbii moldovenești pe site-ul Comisiei a fost o eroare administrativă corectată în timp util, dar este esențial ca asemenea greșeli să nu se repete pentru a nu legitima o serie de narative periculoase”, a declarat Andi Cristea, citat într-un comunicat de presă al biroului oficialului de la Bruxelles.

Conform deciziei Curții Constituționale de la Chișinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este limba română, decizia conferind statut de normă constituțională Declarației de Independență a țării, adoptată în august 1991.