Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile din Chişinău

Protest la Comisia Electorală Centrală

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile din Chişinău, invalidate prin trei decizii consecutive ale instanţelor de judecată moldovene. Totodată, invocând două articole din Codul Electoral, CEC a spus că repetarea scrutinului e imposibilă.

Primul articol spune că: „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”. Vacanţa funcţiei de primar de Chişinău a apărut pe 16 februarie, odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă, adică nu în ultimul, ci penultimul an înainte de data alegerilor locale generale noi. Dar CEC s-a raportat la data 14 iunie 2015, data ultimelor alegeri generale locale, spunând că pe 14 iunie 2018 s-ar fi încheiat termenul la care se mai puteau face alegeri noi.

Al doilea articol invocat de CEC se referă la organizarea de alegeri repetate doar de două ori pe an, primăvara şi toamna, sugerându-se că o repetare ar fi imposibilă după scrutinul început pe 19 mai şi încheiat pe 3 iunie.