Într-o analiză apărută pe ipn.md, politologul Dionis Cenuşă îşi propune să explice care au fost calculele PD când a mers la acutizarea dialogului cu UE prin anularea fără precedent în Europa a unui scrutin electoral recunoscut ca legal de toată lumea şi ce poate face UE. O primă idee a autorului e că PD ar planificat riguros întreaga poveste şi s-a îngrijit de acoperirea ei mediatică, mai întâi prin adoptarea aproape concomitentă la ONU a rezoluției privind retragerea forțelor ruse, apoi, prin aprobarea de către FMI a unei noi tranșe de împrumut pentru R. Moldova. O altă observaţie a lui Cenuşă e că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a acuzat indirect UE și alți actori de presiuni asupra guvernării de la Chișinău cu scopul de a valida alegerile, fiind reiterată ideea că forțele externe, împreună cu opoziția, șantajează autoritățile moldovene cu (ne)acordarea asistenței pentru decizia instanțelor.
Your browser doesn’t support HTML5
În realitate, afirmă Cenuşă, partenerii externi au cerut respectarea votului și voinței politice a cetățenilor. Guvernarea, însă, a substituit asumarea propriei responsabilități pentru discreditarea sistemului judecătoresc cu formularea unor învinuiri de ingerință externă în procesele de luare a deciziei. Ce poate face Uniunea Europeană? Pentru început, scrie autorul, UE trebuie să anunțe public despre faptul că asistența macro-financiară este amânată până la toamnă sau până după alegerile parlamentare, pe motivul nerespectării pre-condițiilor politice. Următorul pas ar trebui să fie suspendarea asistenței bugetare, care spre deosebire de asistența macro-financiară, este compusă în totalitate din granturi, adică bani care nu trebuie întorși. Această suspendare se numără printre cele mai robuste reacții pe care UE o poate avea, repetând practic situația din 2015, când pentru prima dată asistența europeană destinată Moldovei a fost înghețată, mai crede Cenuşă.
„Ștefan cel Mare, exploatat politic”. Este titlul unui articol de pe agora.md care se referă la comemorarea celor 514 ani de la trecerea în neființă a Domnitorului Ștefan cel Mare. Publicaţia a observat o postare pe Facebook a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a scris: „suntem datori să păstrăm cu sfinţenie tot patrimoniul lăsat nouă de Ştefan: identitatea moldovenească, statalitatea, Ortodoxia şi relaţiile de prietenie cu Rusia”. Istoricul Ion Varta este solicitat de publicaţie să comenteze mesajul preşedintelui: „Domnul Igor Dodon interpretează totul prin prisma omului politic, dar lucrurile stau un pic altfel. Problema este că nu cunoaștem istoria, domnul președinte este probabil bun în economie, în politică dar în ceea ce ține de istorie trebuie să se consulte cu specialiști consacrați”.
De fapt, istoricul afirmă că în momentul domniei lui Ştefan cel Mare, Rusia avea forma unui cnezat Moscovit la o depărtare enormă față de Moldova, abia începând să acapareze regiunile slave din vecinătate, între Moldova și moscoviți situându-se Marele Ducat Lituanian. Astfel nu se poate vorbi despre prietenii strâns legate. Istoricul are un contraargument și pentru „identitatea moldovenească”. „Ștefan cel Mare nu avea nici un dubiu în privința apartenenței Moldovei la întreg neamul românesc. Atunci când încercăm să falsificăm, să fabulăm, creăm un eveniment caraghios. Se găsesc oameni politici care falsifică și denaturează în beneficiul lor. Trebuie să lăsăm baltă aceste speculații și să ne informăm corect asupra adevărurilor istorice”, a adăugat Varta.
Agora.md publică şi dezvăluirile jurnalistei Natalia Morari, făcute luni seara în emisiunea ei „Politica” de la tv8. Jurnalista a dat citire, în emisie directă, unei scrisori pe care i-a scris-o liderului PDM, Vlad Plahotniuc, în anul 2016 şi a declarat că imediat după această scrisoare, a demarat procesul împotriva fostului patron TV7, Chiril Lucinschi, pe care Morari l-a numit în video „un om foarte apropiat”. „Mi s-a spus că finalitatea procesului depinde de TV8, care se lansa atunci, și de mine personal - să părăsesc televiziunea”, a afirmat jurnalista. Ea a continuat prin a spune că nu a vorbit despre asta public până acum pentru că a fost cuprinsă de frică. Agora inserează în articol şi alte mărturii ale Nataliei Morari despre amenințările pe care spune că le-a suportat după acea scrisoare din 2016.
Nicolae Negru semnează în ziarulnational.md un nou articol-reproş la adresa opoziţiei unite PPDA-PAS. Ar fi scos în afara jocului partidele unioniste. „Mesajul unionist este blocat pe scena din PMAN ca ceva care nu servește luptei cu dictatura. E un fapt rușinos! Și aceasta va genera inevitabil o acțiune de răspuns”, avertizează Negru. El mai critică PPDA și PAS pentru că ar profita de lupta contra dictaturii în scopuri de campanie electorală. „Năstase i-a provocat pe magistrații Curții Supreme de Justiție să nu valideze alegerile, iar acum profită de aceasta. Sigur, faptul că au fost batjocoriți nu justifică decizia judecătorilor, dar nici demonizarea lor fără a i se reproșa lui Năstase comportamentul sfidător, bădărănesc, nu ne face cinste, nu arată bine”, scrie Negru. El îi impută Comitetului de Rezistență Națională, format în baza PPDA și PAS, că ar fi „o acțiune de monopolizare a scenei politice pe partea dreaptă şi de marginalizare a celorlalte partide în preajma alegerilor parlamentare”.