Maia Sandu a transmis rezoluția demonstrației de protest de duminică secretarului-general al Consiliului Europei

Maia Sandu (PAS) la demonstrația de protest de duminică

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, anunță că a transmis Secretarului general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland rezoluția votată la protestul de duminică, de la Chișinău, împotriva anulării alegerilor locale. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu precizează că „domnul Thorbjorn Jagland a arătat un interes sporit față de criza actuală din Republica Moldova, accentuînd importanța respectării principiilor democrației și statului de drept într-o țară europeană”.

Documentul adoptat duminică prevede, între altele, confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău; anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot; demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor.

Între timp, președintele Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, alături de premierul Pavel Filip anunță că au avut astăzi o întrevedere cu vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, care le-a cerut să „nu intervină în actul justiției, așa cum o cer unii”. Nu intervenim pentru că nu avem dreptul, pentru că trăim într-un stat de drept, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Joi, 5 iulie, se așteaptă ca Parlamentul European să adopte o rezoluție privind situația drepturilor omului în Republica Moldova.