Secretarul general al CoE a îndemnat autoritățile și opoziția din R.Moldova să găsească o soluție juridică pentru respectarea drepturilor electorale

Thorbjørn Jagland,

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjørn Jagland, și-a exprimat îngrijorarea deosebită în legătură cu invalidarea alegerilor de la Chișinău și a îndemnat autoritățile și opoziția din Republica Moldova să identifice o soluție juridică pentru asigurarea deplină a drepturilor electorale ale cetățenilor.

Oficialul european a făcut aceste aprecieri și îndemnuri la întrevederile pe care le-a avut la Strasbourg cu premierul Pavel Filip, pe 2 iulie, și cu liderii opoziției de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, pe 3 iulie, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Potrivit comunicatului, decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor primarului la Chișinău, recunoscute și de observatorii internaționali, trezește îngrijorări deosebite, în special în ceea ce privește proporționalitatea deciziei. Secretarul general i-a îndemnat pe interlocutorii săi să identifice o soluție juridică pentru a asigura aplicarea deplină a drepturilor electorale. Încrederea alegătorilor în sistemul electoral este una fundamentală și ea nu trebuie subminată. Într-o democrație, voința electoratului trebuie respectată pe deplin, se mai spune în comunicat.

Liderii opoziției moldovene au purtat discuții cu înalte oficialități europene la Bruxelles și Strasbourg, în legătură cu invalidarea alegerilor din Chișinău. Întâlniri separate au avut și reprezentanții autorităților, premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu.